Nieuws

Milieudefensie gaat weer naar aandeelhouders-vergaderingen

Klimaatactivisten van Milieudefensie gaan dit jaar opnieuw langs bij de aandeelhoudersvergaderingen van "grote vervuilende bedrijven". Op 10 april vormt de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize volgens Milieudefensie "de eerste etappe van het aandeelhoudersseizoen" van de milieuorganisatie.

Terwijl grote bedrijven voor honderden miljarden aan klimaatschade veroorzaken, keren ze volgens onderzoek van de milieuclub, opgezet in samenwerking met de organisaties SOMO en Profundo, het grootste deel van hun nettowinst uit aan hun aandeelhouders. Zo ging bij Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, de laatste jaren bijna 13 miljard euro naar aandeelhouders.

Milieudefensie stelt dat de cijfers aantonen dat de bedrijven hun verduurzaming makkelijk zelf kunnen betalen, maar ervoor kiezen om dat niet te doen. Om stelling te nemen tegen het beleid van de bedrijven hebben activisten van de milieuorganisatie zelf ook aandelen gekocht. Dat geeft ze toegang tot de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen.

Klimaatakkoord

"Met honderden activistische aandeelhouders zeggen we tegen de ceo's: houd je aan het klimaatakkoord van Parijs of we zien je, net als Shell en ING, in de rechtbank", aldus voorzitter Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong. De activistische aandeelhouders van Milieudefensie zullen op de vergaderingen eisen dat bedrijven minimaal 48 procent minder CO2 uitstoten in 2030 ten opzichte van 2019.

Vorig jaar verstoorden de klimaatactivisten onder meer de vergaderingen van ING en Ahold Delhaize. Ze stelden om de beurt telkens dezelfde vraag. In de ogen van grote beleggers duurden de bijeenkomsten daardoor onnodig lang en ging de actie ten koste van de behandeling van andere onderwerpen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.