Nieuws

Mkb'er zoekt steeds vaker financiering buiten bank om

Het totaal aan non-bancaire leningen van mkb'ers is in 2023 met 27 procent gegroeid, naar een totaalbedrag van ruim 5,1 miljard.

Dat blijkt uit een rapport van de Stichting MKB Financiering (SMF), dat de non-bancaire financieringsmarkt jaarlijks onderzoekt. De groei van non-bancaire financiering is vooral zichtbaar bij leningen onder de 1 miljoen euro. In 2022 waren banken nog verantwoordelijk voor 71 procent van die leningen, inmiddels is dat 64 procent. Van alle mkb-financieringen tot 1 miljoen euro is 36 procent in 2023 non-bancair verstrekt.

Het onderzoek van SMF keek naar verschillende financieringsvormen, zoals crowdfunding, factoring, leasing en direct lending. Lease is met 32,6 procent de populairste vorm van non-bancaire financiering, gevolgd door factoring (24,3 procent), direct lending (17,9 procent) en crowdfunding (17,5 procent). Direct lending groeide met 41 procent het sterkst in 2023. SMF voorspelt voor 2024 een groei van 12 procent van non-bancaire financiering.

Sterke groei onder 1 miljoen

Bij leningen tot 250 duizend euro is het aandeel non-bancaire leningen inmiddels groter dan het aandeel van de banken. "In totaal is aan ondernemers in 2023 (totaal nieuwe verstrekkingen minus heronderhandelingen) 5.095 miljard euro aan financiering verstrekt aan kleinere financieringen met een omvang tot 250 duizend euro. Dit is een stijging van 627 miljoen euro ten opzichte van de 4.468 miljard aan verstrekte financiering in deze categorie in 2022”, aldus SMF.

Van de verstrekte financiering bestaat 40 procent uit bancaire financiering en 60 procent uit non-bancaire financiering. In 2022 was dat 49 respectievelijk 51 procent.

SMF laat weten dat de grootste groei te zien is in de financieringen tussen de 50 duizend en 250 duizend euro. "Deze klasse is met 62 procent gestegen in 2023 terwijl in 2022 er een daling is waargenomen van 10 procent. Ook blijven de financieringen vanaf 1 miljoen euro nog sterk groeien, van 924 miljoen euro in 2022 naar 1,117 miljard euro in 2023." 

Minder vrouwen

Een ander opvallend resultaat van het onderzoek is dat verreweg de meeste kredietaanvragers mannen zijn. Slecht 18 procent van alle non-bancaire financiering is aan vrouwelijke ondernemers verstrekt.

Er zijn ook een stuk minder vrouwen werkzaam in de non-bancaire financieringssector dan in de bancaire sector: 29 procent versus 44 procent. In 2022 was in de non-bancaire sector nog 37 procent vrouw, dus het aantal vrouwen in de non-bancaire sector is flink gedaald.

Financieringsadvies

SMF heeft aanvullend onderzoek uitgevoerd naar het verloop van financieringsadvies aan het mkb door adviseurs die het SMF-keurmerk 'Erkend Financieringsadviseur MKB' hebben. Uit dat onderzoek blijkt dat aanvragen die liepen via die erkende adviseurs slechts in zes procent van de gevallen werden afgewezen door financiers.

Er werd ook een flink aantal aanvragen afgewezen door de adviseurs zelf: van in totaal 2162 aanvragen werden er 731 afgewezen door de erkend adviseur.

Rapport SMF 'Met veerkracht naar voorspoed'

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.