Nieuws

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels Renault kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers.

Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan. Het gaat naar schatting om meer dan tweehonderdduizend auto's, geproduceerd tussen 2009 en 2019. "De rechtbank zal nu mede vaststellen of gedupeerden met een sjoemeldiesel een gebrekkig product geleverd hebben gekregen dat niet aan de wet voldoet en zij daarom recht hebben op compensatie", legt Car Claim-voorzitter Guido van Woerkom uit.

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht bij het Duitse Volkswagen. Dat autoconcern erkende destijds op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met speciale software. Daardoor leken de dieselwagens schoner dan ze in werkelijkheid waren.

Compensatie

Car Claim wist in 2021 al een Nederlandse rechter te overtuigen dat kopers van sjoemeldiesels van Volkswagen recht hebben op compensatie. Deze zou drieduizend euro voor nieuw gekochte wagens en 1.500 euro voor tweedehandsauto's moeten bedragen. Maar de fabrikant tekende beroep aan. Volgens Volkswagen hadden automobilisten helemaal geen financiële schade geleden.

Renault ontkende eerder dat zijn wagens sjoemelsoftware zouden bevatten. Volgens het bedrijf voldeden alle voertuigen aan de regels van de landen waar ze werden verkocht.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.