Nieuws

Rapport: Soevereiniteit zit competitievere EU-markt in de weg

EU-leiders hebben tijdens een tweedaagse top stappen gezet richting een gezamenlijke Europese markt voor spaargeld en investeringen, evenals sterker Europees toezicht.

De ontwikkelingen hebben mogelijk grote implicaties voor de toekomst van de EU, omdat landen soevereiniteit zouden moeten opgeven op het gebied van toezicht en kapitaalstromen. De EU-leiders praten over de bevindingen uit een rapport van de Italiaanse oud-premier Enrico Letta. Die kreeg de opdracht om te onderzoeken hoe de Europese markt competitiever kan worden.

Nederland, vertegenwoordigd door demissionair premier Mark Rutte, heeft aangegeven bereid te zijn die soevereiniteit op te geven om de Europese interne markt sterker te maken. Rutte vindt de interne markt van essentieel belang voor de EU, en wil dat die competitiever wordt. "De interne markt is het alfa en omega van de Europese Unie", volgens Rutte. "Maar deze markt is niet zo competitief als die van de Verenigde Staten."

Verdienmodel

Een deel van de EU-lidstaten, waaronder Nederland, streeft naar meer toezicht op de Europese markt. Deze lidstaten willen dat Europese kapitaalstromen duidelijker onderdeel worden van de gezamenlijke markt. Dat stuit echter op weerstand van landen zoals Luxemburg en Ierland, die hun verdienmodel bedreigd zien door het opgeven van hun nationale soevereiniteit.

Het rapport van Letta benadrukt de noodzaak van een voltooide interne markt om de concurrentie met grootmachten als de VS en China aan te kunnen. Ondanks verschillende opvattingen binnen de EU-lidstaten, zien Letta en andere leiders deze stap als een belangrijke vooruitgang. De integratie van de spaar- en investeringsmarkt wordt gezien als een cruciale stap naar het financieren van de overgang naar een duurzame en digitale economie binnen de EU.

Uit het slop

VNO-NCW en MKB-Nederland lieten naar aanleiding van de top weten voorstander te zijn van de voorstellen van Letta. "De conclusies van het rapport zijn klip en klaar: Er is een ambitieuze agenda nodig om de interne markt te hervormen en toekomstbestendig te maken. Letta pleit onder meer voor verdere integratie van kapitaal-, telecom- en energiemarkten en voor het verminderen van bureaucratie en regeldruk. Zeker de laatste twee punten zien veel ondernemers momenteel als grote belemmering voor hun bedrijf."

De ondernemersorganisaties wijzen er verder op dat er inmiddels talloze rapporten zijn over de interne markt. "Daarom is het zaak nu ook over te gaan van analyse naar concrete actie. We hopen dat dit rapport als katalysator fungeert om de integratie van de interne markt uit het slop te halen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.