Nieuws

VWS wil coronamiljoenen van Kroymans terug

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat technische groothandel Lausalec van Ferrari-dealer Frits Kroymans heeft nagelaten prijsverlagingen door te berekenen bij de verkoop van corona-beschermingsmiddelen aan de Staat.

Dat meldt onder meer het FD. Het Friese bedrijf Lausalec, een dochteronderneming van Kroymans, verkocht voor 149 miljoen euro 20,2 miljoen wegwerp-isolatiejassen en maakte daarbij 36 miljoen euro winst; een marge van ruim 24 procent. Dat is volgens het ministerie een "onwenselijk hoge marge" en zou hoger zijn dan vooraf werd afgesproken.

Lausalec ontkent de aantijgingen en weigert geld terug te betalen. Het bedrijf ontving onlangs een sommatiebrief van landsadvocaat Pels Rijcken en de verwachting is dat het tot een rechtszaak komt.

De groothandelsfirma had aanvankelijk een marge van vijf procent, maar uit onderzoek van forensisch accountants van Deloitte blijkt dat de kosten die de Turkse fabrikant aan Lausalec rekende snel daalden, waardoor de winstmarge steeg tot 29 procent. Die prijsverlaging werd niet doorberekend door Lausalec. Het bedrijf zegt tegen het FD dat daar ook geen afspraak over was en dat sprake was van een vaste prijs.

Accountant

De deal leverde ook discussie op met de accountant van Lausalec. Tot voor kort was EY controlerend accountant, maar die weigerde aanvankelijk een goedkeurende verklaring af te geven over 2020, omdat er onvoldoende controle-informatie was over de afspraken.

Een jaar later kreeg Lausalec alsnog een goedkeurende verklaring, maar met een opmerking erbij dat onderzoek van Lausalec nog steeds niet had geleid tot de benodigde informatie. BDO heeft in 2022 wel een goedkeurende verklaring gegeven, maar heeft daarbij een passage toegevoegd met alle beschikbare informatie over de deal.

Sywert

Lausalec zegt bij monde van Kroymans Holding-bestuurder Tjeerd Meijer niets te moeten hebben van vergelijkingen met de omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lienden, die 21 miljoen winst maakte op een omzet van 100 miljoen euro en al een tijd lang verwikkeld is in rechtszaken met de Staat.

"Dan wordt zo’n Sywert er weer bijgehaald, nou daar willen we per se niet mee vergeleken worden”, aldus Meijer. “We hebben nooit onder stoelen of banken geschoven dat we hier goed aan verdiend hebben."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.