Nieuws

Accountants vinden nog steeds weinig gevallen van fraude

Controlerend accountants hebben in de afgelopen twee jaar een kleiner aandeel gehad in de opsporing van fraude bij bedrijven. Waar voorheen vier procent van de fraudes werd gevonden door de accountant, is dat nu nog maar drie procent.

Dat blijkt uit het internationale rapport Occupational Fraud 2024: A Report to the Nations, uitgebracht door de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE). Daarover bericht de Britse zakenkrant Financial Times.

Strengere regels moeten maken dat accountants vaker fraude opsporen. Zo wil de Amerikaanse toezichthouder PCAOB de NOCLAR-regels (non-compliance with laws and regulations) aanpassen, zodat accountants breder moeten zoeken naar signalen van fraude.

Ook de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) wil de normen voor het opsporen van fraude aanscherpen. Accountants moeten volgens de internationale regelgever niet alleen kijken naar afwijkingen die "kwantitatief materieel" zijn, maar ook naar zaken die mogelijk "kwalitatief materieel" zijn.

Meer betalen voor fraude-opsporing

Uit onderzoek door het internationale Center for Audit Quality blijkt dat 57 procent van de investeerders vindt dat het huidige systeem er veelal er niet in slaagt om illegale zaken op te sporen. Investeerders willen desnoods twintig procent meer betalen voor controlewerk, als de accountant dan maar meer werk maakt van het opsporen van fraude.

Accountantsorganisaties voeren aan dat ondernemingen primair verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van juiste financiële informatie en dat accountants daarbij hooguit redelijke zekerheid kunnen verstrekken. NOCLAR betekent vooral veel extra werk zonder dat dat veel oplevert, menen ze. Maar de chief accountant van de Amerikaanse toezichthouder SEC wil niet langer horen van accountants wat je vooral niet van ze mag verwachten, aldus de FT.    

Een audit van hoge kwaliteit wordt soms een 'geloofsgoed' genoemd, omdat de waarde ervan moeilijk te berekenen is, zo schrijft de krant. "Maar zoals de aandeelhouders van Enron, Wirecard en talloze anderen u zullen vertellen, kunnen de kosten van een slechte audit zoveel hoger zijn."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.