Nieuws

Alfa en ABAB willen door fusie private equity buiten de deur houden

Alfa en ABAB gaan vanaf medio juni samen verder onder de nieuwe naam ‘aaff’. In het FD geven de twee kantoren een toelichting op de fusie, die mede ingegeven is door de wens om zonder private equity te groeien.

Bestuursvoorzitters Fou-Khan Tsang (Alfa) en Ronald Meijers (ABAB) gaan samen met medebestuurder Arnoud Bosch tegenover de krant nader in op de achtergronden van de fusie. Beide kantoren hebben veel klanten in de agrarische sector en komen voort uit administratiekantoren van land- en tuinbouwcoöperaties.

Door de fusie telt aaff straks ruim tweeduizend medewerkers en een omzet van meer dan tweehonderd miljoen euro. Het kantoor komt in de ranglijst van accountantskantoren te staan tussen partijen als Flynth, Mazars, Newtone en Moore DRV.

Schaalvergroting

De bestuurders benadrukken dat ze net als veel andere kantoren zijn benaderd door private equity-firma’s, maar de voorkeur geven aan groei door te fuseren. “Schaal maakt echt wel uit, besefte ik”, stelt Tsang tegenover het FD. “Wij groeiden bij Alfa de afgelopen jaren door kleine overnames. Maar ook een kleine overname kost veel energie. Dus ja, dan kun je misschien beter in één keer een grote stap zetten door een fusie aan te gaan.”

Volgens Meijers is kwaliteit een van de belangrijkste drijvers van de fusie. “Je moet kritische massa hebben om kwaliteit te kunnen blijven bieden. Het gaat er niet om groot te zijn, maar groot genoeg. Om te investeren in digitalisering, bijvoorbeeld, en om iets aan diversificatie te doen.”

De fusie moet ook helpen om te kunnen concurreren op de arbeidsmarkt, waar aaff straks een alternatief wil bieden voor de big four. Die ambitie werd recent ook uitgesproken door de accountantskantoren Verstegen, Schuiteman en Meerwijk Allister Groep, die daarvoor juist wel in zee gaan met private investeerders.

Cultuur

Bij de fusiebesprekingen was de medewerkersparticipatie van Alfa volgens Tsang “heilig”. Meijers moest bij zijn achterban “proeven” of dat haalbaar zou zijn. Bij Alfa zijn sinds 1999 alle medewerkers certificaathouder. Bij Abab was dat één op de zes. Na de fusie worden alle werknemers van aaff mede-eigenaar en krijgen zij ten minste tien certificaten. Dat moet de binding met de organisatie versterken en mensen beter vasthouden.

Volgens medebestuurder Bosch is cultuur voor de fusie heel belangrijk. “Deze twee kantoren passen bij elkaar: beide coöperatief, beide van origine actief in de agrarische sector. Wel is Alfa van origine protestants en ABAB katholiek, dus we moesten wel testen of die verzuiling inmiddels verleden tijd was. Dertig jaar geleden had deze fusie nog niet gekund.”

Private equity

Volgens Meijers gaat de kwaliteit van dienstverlening aan de klant niet goed samen met het vooral sturen op rendement door private investeerders. Tsang stelt dat de interesse vanuit private equity wijst op mogelijkheden voor betere efficiency bij kantoren. “Als private equity aanklopt, is dat zelden een compliment aan het zittende management. Het betekent dat er in hun ogen nog rendement verscholen zit, dat je niet efficiënt genoeg bent in hun ogen, dus besef goed wat je in huis haalt.”

In zijn optiek kan private equity wel een rol spelen bij zaken die de sector zelf niet goed heeft geregeld, “zoals het opvolgingsprobleem bij accountantskantoren met een partnermodel of het toevoegen van managementcapaciteit bij dat soort kantoren.”

De vraag is wel wie daarvoor de rekening betaalt, waarschuwt hij. “Ik denk dat dat de medewerkers zijn. Die werken dan in kantoren waar uiteindelijk vooral op cijfers gaat worden gestuurd.”

FD: ‘Accountants Abab en Alfa fuseren om niet te worden ‘gered’ door private equity’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.