Nieuws

Arbeidsmarkt iets minder krap, maar spanning nog altijd hoog

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Het aantal vacatures steeg licht, maar nam het aantal nieuwe werklozen sterker toe. Desondanks is de arbeidsmarkt nog altijd krap.

Zo waren er per honderd werklozen 110 vacatures beschikbaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Als de vraag naar arbeid hoger is dan het aanbod, dan is er sprake van krapte. Dat is al het geval sinds eind 2021. De verhouding hiertussen verbeterde daarentegen licht: in het laatste kwartaal van vorig jaar waren er per honderd werklozen nog 114 vacatures beschikbaar.

Het aantal vacatures nam in de laatste zes kwartalen af, maar eind maart stonden er duizend meer vacatures open dan eind december, in totaal zo'n 411.000. Met name bij de overheid en in de zorg steeg het aantal beschikbare banen. In de horeca liep het aantal juist terug, terwijl in deze sector in het voorgaande kwartaal nog de meeste vacatures opende.

Het aantal mensen zonder werk steeg met zo'n 13.000 tot ongeveer 373.000. Het CBS definieert de mensen in deze groep als personen "die geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en op korte termijn beschikbaar zijn". Het statistiekbureau schrijft de stijging toe aan het feit dat er meer mensen waren die zonder succes werk zochten dan dat er werklozen waren die terugkeerden op de arbeidsmarkt.

Onbenutte deeltijdwerkers

Werkgevers die op zoek zijn naar personeel lijken inmiddels hun toevlucht te zoeken in zogeheten 'onbenutte deeltijdwerkers', mensen die al werk hebben en meer willen werken. Deze groep bestond eind maart volgens het CBS uit 519.000 mensen, zesduizend minder dan eind vorig jaar. In het voorgaande kwartaal groeide dit aantal nog.

Ook lijken bedrijven steeds vaker mensen in vaste dienst te nemen. Zo stelt het CBS op basis van een gezamenlijke analyse met onderzoeksinstituut TNO dat het aantal werknemers met een vast contract in het eerste kwartaal met bijna honderdduizend op jaarbasis is gestegen. Ook kwamen er meer zzp'ers bij; het aantal medewerkers met een tijdelijk dienstverband nam juist af.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.