Nieuws

Beroepsverbod oud-accountant Trump brengt veel kleine Amerikaanse beursfondsen in problemen

Het verbod voor het Amerikaanse accountantskantoor BF Borgers om nog langer als accountant op te treden, maakt dat tientallen kleinere beursfondsen in de VS op zoek moeten naar een nieuwe accountant. De voormalig accountant van het mediabedrijf van Donald Trump kreeg recent een beroepsverbod van toezichthouder SEC.

Benjamin Borgers en zijn kantoor BF Borgers CPA troffen begin mei een schikking met de Securities and Exchange Commission (SEC) voor in totaal 14 miljoen dollar, wegens grootschalige fraude. Borgers en zijn kantoor mogen bovendien niet langer optreden als controlerend accountant.

Het kantoor van Borgers voldeed op veel punten niet aan de standaarden van de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), die aan de SEC is gelieerd. Het kantoor, dat ook al moeite had met de eigen bedrijfsnaam, heeft volgens de SEC “het vertrouwen in onze markten ondermijnd”. 

Veel klanten

Ruim 170 ondernemingen die door het kantoor werden bediend, moeten daarom op zoek naar een nieuwe accountant, meldt het FD. Gemeten naar het aantal klanten was BF Borgers in 2023 het achtste accountantskantoor in de VS, zo blijkt uit een rapport waar de krant naar verwijst.

Toch had het kantoor, dat opereerde vanuit Denver, naar eigen zeggen maar zo’n vijftig man in dienst, waarvan tien accountants. Eigenaar Benjamin Borgers bleek tegelijk recordhouder in het ondertekenen van controleverklaringen.

Ook het mediabedrijf van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, dat onder meer zijn eigen sociale medium Truth Social beheert, moest op zoek naar een nieuwe accountant. Inmiddels wordt de Trump Media & Technology Group bediend door een regionaal accountantskantoor uit Phoenix, aldus het FD. Dat kantoor Semple, Marchal & Cooper heeft een alliantie met BDO.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.