Nieuws

'Grootschalige fraude' door accountant die cijfers Trump Media controleerde

Accountantskantoor BF Borgers, dat onder meer de cijfers van Trump Media controleert, wordt verdacht van "grootschalige fraude". Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC hield het kantoor zich bij audits bij tal van beursgenoteerde bedrijven niet aan de kwaliteitseisen voor goede boekencontroles.

Benjamin Borgers en zijn bedrijf BF Borgers CPA treffen hierover een schikking met de Securities and Exchange Commission (SEC), voor een bedrag van in totaal 14 miljoen dollar. Borgers en het kantoor moeten daarbij ook beloven om niet langer als accountant op te treden.

Volgens de toezichthouder voldeden audits van het kantoor in ruim 1.500 bij de SEC ingeleverde documenten niet aan de minimale kwaliteitseisen. In meer dan vijfhonderd bij de SEC ingeleverde documenten zou het bedrijf ook hebben gelogen, door te stellen dat de controle aan alle kwaliteitseisen voldeed. Medewerkers van het kantoor zouden onder meer documenten van eerdere controlejaren simpelweg hebben gekopieerd en alleen van een nieuwe datum hebben voorzien.

Volgens de SEC gaat het om een van de "grootste gebreken bij poortwachters van onze financiële markten" ooit, waarmee Borgers beleggers in gevaar bracht en "het vertrouwen in onze markten" heeft ondermijnd.

Slecht in namen

Het kantoor BF Borgers kwam recent ook al in het nieuws. De accountant van Donald Trumps sociale mediabedrijf slaagde er in om, bij het aanleveren van documenten voor de Amerikaanse toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), de eigen kantoornaam op liefst veertien verschillende manieren te schrijven.

Ook de PCAOB trof tal van tekortkomingen aan in door het kantoor uitgevoerde controles. Eigenaar Ben Borgers bleek bovendien recordhouder bij het tekenen van verklaringen bij beursfondsen; sinds 2017 tekende hij er ongeveer zevenhonderd af. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.