Nieuws

Directeur Nederlandse Golf Federatie 'sjoemelde' jarenlang met inschrijfgelden

De recent vertrokken directeur van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) hield minimaal twintig jaar lang duizenden euro's aan inschrijfgelden voor golfwedstrijden achter. De accountant van de golfbond maakt melding van een en ander bij de FIU.

Dat meldt onderzoekswebsite Follow the Money, op basis van eigen onderzoek. Hoewel het bestuur van de golfbond al een halfjaar op de hoogte is van de kwestie, mocht de directeur eind 2023 "met opgeheven hoofd vertrekken", aldus FTM.

Directeur Jeroen Stevens van de NGF hield al sinds zijn aanstelling in 2002 regelmatig contante inschrijfgelden voor golfwedstrijden achter. Volgens FTM betekent dit, dat in totaal zo'n half miljoen euro buiten de boeken van de NGF is gebleven. De golfbond "weerspreekt dit cijfer niet", aldus de onderzoekswebsite.

In november 2023 stapte de directeur op, omdat hij zich beschadigd voelde na een onderzoek naar mogelijk "ongewenste omgangsvormen" binnen de NGF. Dat extern onderzoek pleit hem daarvan vrij, maar daarbij is geen nader onderzoek gedaan naar mogelijk misbruik van contante inschrijfgelden.

Fooien

Geruchten daarover speelden al langer. Na vragen van het NGF-bestuur in het najaar van 2023, erkende de directeur dat hij regelmatig contant inschrijfgeld  achterhield. Maar volgens hem was dat ten behoeve van de bond. Hij gebruikte het onder meer om wedstrijdbanen te huren en greenkeepers een fooi te geven voor het onderhoud van de banen bij wedstrijden. Ook zou hij het geld hebben gebruikt om topsporters een extraatje te betalen, toen die in de coronaperiode geen inkomsten hadden.

Volgens de directeur was het lange tijd handiger om inschrijfgelden contact te innen bij wedstrijden, omdat bij veel golfclubs pinautomaten zouden haperen door gebrekkig internet. Na klachten en schriftelijke vragen hierover schakelde de NGF alsnog om naar het verplicht pinnen van inschrijfgeld.

Accountant doet melding bij FIU

De huisaccountant van de NGF gaf tegenover de bond aan dat het bij het achtergehouden inschrijfgeld niet om materiële bedragen gaat. Hij ging ook in gesprek met de directeur van de golfbond, die daarbij stelde dat hij de contante gelden had besteed aan "relaties, sponsoren, personen die de NGF een warm hart toe dragen".

Volgens de accountant ging het bij elkaar om gemiddeld zo'n 25.000 euro per jaar aan achtergehouden inschrijfgelden, maar was het "ingewikkeld" om aan te tonen waarvoor de directeur het geld nu echt had gebruikt.

Eind maart stuurde de accountant een rapport met bevindingen naar het bestuur van de NGF. Omdat de achtergehouden bedragen niet materieel zijn, werd de jaarrekening van de bond goedgekeurd. De accountant maakte echter wel melding van mogelijke fraude bij de Financial Intelligence Unit (FIU).

De golfbond zou niet voornemens zijn de achtergehouden gelden terug te vorderen bij de vertrokken directeur, die bij zijn vertrek juist alle lof kreeg toegezwaaid.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.