Nieuws

Economische bedrijvigheid eurozone neemt opnieuw toe

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in mei verder toegenomen, tot het hoogste niveau in een jaar tijd. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de industriesector sterker toenam dan in april en de bedrijvigheid in Duitsland sterker groeide dan verwacht.

De index van S&P Global die de algehele bedrijvigheid in het eurogebied meet, klom deze maand naar een stand van 52,3, van 51,7 een maand eerder. Economen hadden gerekend op een stand van 52. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

De economische bedrijvigheid laat daarmee voor de derde maand op rij groei zien. De groei van de dienstensector bleef ongewijzigd ten opzichte van april, terwijl de industrie minder sterk kromp dan een maand eerder.

Duitsland en Frankrijk

In Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland, werd de groei gedreven door de dienstensector.

De Duitse industrie bleef krimpen, maar wel in een langzamer tempo dan de maand ervoor. In april liet Duitsland al voor het eerst sinds juni vorig jaar weer een groei zien van de bedrijvigheid. In mei kwam de bedrijvigheid in Duitsland uit op het hoogste niveau in een jaar.

De Franse economie kromp daarentegen onverwacht, na een groei in april. Dat kwam vooral door een afname van de activiteit in de dienstensector. De krimp van de industrie viel minder sterk uit dan voorzien.

De positieve cijfers duiden erop dat de eurozone in het tweede kwartaal waarschijnlijk met 0,3 procent zal groeien, zo verwachten enkele economen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.