Nieuws

Fiscaal surfen - Week 17-19

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Loonbelasting en sociale verzekering

'Handboek Loonheffingen 2024' gepubliceerd
Het 'Handboek Loonheffingen 2024' is beschikbaar. In het handboek vindt u alle informatie over de loonheffingen voor 2024.
(Bron: Belastingdienst)

Overdrachtsbelasting

Reactie SRA op de internetconsultatie Aanpassing splitsingsvrijstelling
SRA heeft gereageerd op het consultatiedocument tot aanpassing van de splitsingsvrijstelling in de overdrachtsbelasting. Wij bepleiten handhaving van de bestaande vrijstelling en zien geen reden tot de nu voorgestelde beperking van het ministerie van Financiën.
(Bron: SRA)

Motorrijtuigenbelasting

Verandering betaling fijnstoftoeslag in 2024
Vanaf 2024 gaat de Belastingdienst de motorrijtuigenbelasting voor personenauto's en bestelauto's innen via een nieuw systeem. Daardoor verandert de betaling van de fijnstoftoeslag en de motorrijtuigenbelasting.
(Bron: Belastingdienst)

Kabinet presenteert afbouwregeling kortingen motorrijtuigenbelasting voor emissievrije auto's
Het demissionaire kabinet heeft bekendgemaakt hoe het de tariefkorting voor emissievrije personenauto's in de motorrijtuigenbelasting vanaf 2025 wil gaan afbouwen. Eerst zou de korting in 2026 vervallen; dat plan is nu vervangen door een afbouwregeling die loopt tot 2031.
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Belastingdienst

Belastingdienst versterkt weerbaarheid tegen criminele ondermijning
De Belastingdienst gaat meer doen om de organisatie weerbaarder te maken tegen 'criminele ondermijning'. Dat gebeurt onder meer door oprichting van een eigen veiligheidsbureau en het versterken van de screening van eigen en extern personeel.

Nieuw kabinet kan meer met belastingen, 'computers fiscus kunnen het straks aan'
Een nieuw kabinet kan het belastingstelsel flink wijzigen. Na noodgedwongen jarenlang 'nee' verkopen aan de politiek, is de boodschap van de Belastingdienst aan de formerende partijen nu positiever: de computersystemen kunnen vanaf 2027 best veel wijzigingen aan. Dat vertellen ingewijden aan de NOS.
(Bron: NOS)

UBD

Aanvullende vragen en antwoorden UBD door de Belastingdienst beantwoord
Op 6 maart 2024 hebben we jullie in een nieuwsbericht geïnformeerd dat de Belastingdienst heeft aangegeven dat voor btw-verlegd situaties ook nog een opgaaf Uitbetaling Derden (UBD) gedaan moet worden. Tijdens het overleg van 4 maart 2024 zijn aan de Belastingdienst aanvullende vragen gesteld. De Belastingdienst heeft op deze aanvullende vragen inmiddels antwoord gegeven.
(Bron: RB)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.