Nieuws

Medeoprichter Panamees 'witwaskantoor' Mossack Fonseca overleden

Zakenman Ramón Fonseca, medeoprichter van het advocatenkantoor achter de 'Panama Papers', is overleden. De rechtszaak tegen zijn kantoor Mossack Fonseca liep nog.

Fonseca, die 71 jaar oud werd, richtte in Panama een kantoor op dat tal van vermogende particulieren en bedrijven hielp bij het omzeilen van belastingwetten. Daarover lekten in 2016 documenten uit, die de Panama Papers werden genoemd. De daarin beschreven praktijken zorgden ook in ons land voor een storm aan publiciteit en ophef.

De Panamees stond met zijn zakenpartner Jürgen Mossack en een groep andere oud-medewerkers van het kantoor Mossack Fonseca terecht voor witwassen. De verhoren in dat proces eindigden op 19 april van dit jaar. De aanklagers eisten twaalf jaar cel tegen de twee oprichters van het kantoor.

Fonseca overleed volgens zijn advocaat in het ziekenhuis. Zijn slechte gezondheid zou ook de reden zijn geweest dat hij niet aanwezig was bij de zittingen in de witwaszaak tegen hem.

Panama Papers

De Panama Papers, die zo'n 11,5 miljoen gelekte documenten omvatten, lieten zien hoe veel beroemdheden, politici en sportsterren hun bezittingen verborgen in belastingparadijzen; ook Nederlandse namen doken daarbij op.

Openbaar aanklagers beschuldigden Mossack en Fonseca er onder andere van banken te hebben misleid bij het openen van rekeningen van klanten. Ook zouden ze hebben verhuld wie de daadwerkelijke eigenaren waren van bepaalde bezittingen.

De Panama Papers brachten een brede discussie op gang rondom misbruik van fiscale constructies en belastingontwijking. Mossack Fonseca kondigde in 2018 aan te sluiten, omdat de reputatie van het kantoor "onherstelbare schade" had opgelopen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.