Nieuws

'Rabobank stort miljarden in witwasonderzoek'

Rabobank geeft elk jaar bijna 1 miljard euro uit aan de antiwitwasafdeling, maar heeft desondanks nog altijd grote achterstanden bij het onderzoeken van klantendossiers.

Dat meldt het FD, dat interne documenten heeft ingezien waaruit blijkt dat maar liefst 12 procent van de inkomsten van de bank naar witwasonderzoek vloeit. Eind vorig jaar kampte de bank met 81 duizend achterstallige dossiers, waar er intussen bijna tienduizend van zijn gewerkt, hoewel het aantal dit jaar in februari weer was toegenomen met tweeduizend nieuwe dossiers.

De bank verkeert daardoor in een benarde positie, want De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de bank opgedragen alle dossiers voor het einde van dit jaar weg te werken. Die deadline is al met een jaar verlengd. De bank laat in een reactie weten in gesprek te blijven met DNB en hard te werken aan het halen van de deadline.

Effectiviteit

Uit de interne documenten blijkt de effectiviteit van de klantonderzoeken op 50 procent te liggen, terwijl de officiële doelstelling 95 procent is.

Binnen de bank zou, aldus het FD, de overtuiging heersen dat dat doel ook onhaalbaar is, omdat de effectiviteit moeilijk aan te tonen is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.