Werkgevers moeten begrip tussen generaties bevorderen
Werknemers hechten veel waarde aan een positieve werkomgeving. Verschillen tussen generaties leiden geregeld tot onbegrip op de werkvloer. Werkgevers moeten daarom hun best doen om het begrip tussen verschillende generaties te bevorderen.
Dat concludeert Randstad op basis van het jaarlijkse Employer Brand Research, uitgevoerd door Kantar onder 12.570 werkende Nederlanders van 18 tot 67 jaar.
De top vijf drijfveren voor het kiezen van een werkgever zijn respectievelijk een aantrekkelijk salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, prettige werksfeer, werk-privébalans, interessant werk en baanzekerheid. De hightechsector is net als vorig jaar de aantrekkelijkste bedrijfstak in de private sector, terwijl wetenschappelijk onderwijs en zorg de aantrekkelijkste publieke sectoren zijn.
Aantrekkelijkste werkgever
De top 5-werkgevers in de profitsector zijn respectievelijk ASML, Damen Shipyard, Efteling, KLM en Philips. In de non-profitsector zijn dat het Nederlands Kanker Instituut (Antoni van Leeuwenhoek (NKI-AVL)), Maxima Medisch Centrum, Maastricht UMC+, Veiligheidsregio en GGD, en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR).
ASML scoort hoog op financiële gezondheid, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en carrièremogelijkheden, maar ook op een prettige werkomgeving, interessant werk en een goede werk-privébalans.
Het Nederlands Kanker Instituut van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis dankt zijn hoge score aan de goede reputatie, interessant werk, aantrekkelijk salaris en baanzekerheid. Randstad noemt het "opvallend" dat veel van de meest aantrekkelijke werkgevers zich in het zuiden van Nederland bevinden.
Baanzekerheid
Gedragswetenschapper Oscar van Mourik van Randstad Nederland stelt dat werknemers naast een passend salaris vooral veel waarde hechten aan een positieve werkomgeving. Ook een gezonde werk-privébalans en betekenisvolle werkinhoud worden gewaardeerd.
Opvallend is dat baanzekerheid opnieuw een belangrijke factor is geworden in de huidige arbeidsmarkt. "In de huidige arbeidsmarkt kunnen werkgevers zich daarom extra onderscheiden door werknemers lange termijn stabiliteit en zekerheid te bieden", aldus van Mourik.
Hij ziet op basis van het onderzoek een rol voor werkgevers om de harmonie te bevorderen in Nederland. "De samenleving stopt niet bij de voordeur van de werkgever. Werkgevers kunnen het voortouw nemen om medewerkers te leren naar elkaar te luisteren met focus op wat ze gemeen hebben."
Vijf generaties werknemers
Voor het eerst in de geschiedenis werken vijf generaties samen op de werkvloer, benadrukt Van Mourik: babyboomers, generatie X, millennials, generatie Y en generatie Z.
Volgens de gedragswetenschapper heeft elk van die generaties een eigen kijk op werk, privé en maatschappij en is het zaak dat werkgevers een omgeving creëren waarin werknemers elkaar niet als rivalen gaan zien, maar als een 'familie' van collega's met een gemeenschappelijk doel. "En van dat 'wij zijn één'-gevoel profiteert niet alleen het bedrijf, maar uiteindelijk ook de maatschappij", aldus Van Mourik.
Gerelateerd

Werkloosheid Nederland licht gestegen naar 3,9 procent
Het aantal werklozen in Nederland is in maart gestegen naar 395.000, waarmee het werkloosheidspercentage uitkwam op 3,9 procent, tegen 3,8 procent in februari.

Een op drie ziet misverstanden op het werk door taalbarrières
Als op de werkvloer meerdere talen worden gesproken, leidt dat geregeld tot misverstanden. Volgens het CBS en TNO zegt ongeveer één op de drie werknemers van meertalige...

Werkzoekenden worden liever barista dan assistent-accountant
De 'gevorderd assistent-accountant' is als functie bij werkzoekenden niet erg geliefd, blijkt uit onderzoek van vacatureplatform Indeed. Mensen worden liever barista.

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties...