Nieuws

Werkloosheid loopt licht op tot 3,7 procent in april

De werkloosheid in Nederland is in april licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder. In april zat 3,7 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart was dat nog 3,6 procent.

De toename van de werkloosheid sluit volgens het CBS aan bij het verslechterde economische beeld van Nederland in april. Het aantal WW-uitkeringen nam wel licht af.

In april hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet kortgeleden naar werk hebben gezocht of daarvoor niet direct beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat vooral om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Uitkeringen

Het UWV verstrekte eind april 170.300 WW-uitkeringen. Dat zijn er 4200 minder dan in maart. In vrijwel alle sectoren nam het aantal WW-uitkeringen af. Vooral in de landbouw, groenvoorziening, visserij, bij uitzendbedrijven, de horeca en catering, het bank- en verzekeringswezen en de bouw nam het aantal het sterk af.

Het CBS merkt verder op dat er in het eerste kwartaal van 2024 vooral meer mensen waren die een tot drie maanden werkloos zijn, ten opzichte van een jaar eerder. Ten opzichte van twee jaar geleden is ook het aantal mensen dat drie tot zes maanden werkloos is, toegenomen. Het aantal langdurig werklozen (een jaar of langer) nam af.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.