Pheijffer: Private equity is voor accountantsberoep geen stap vooruit
Waar private investeerders in andere sectoren wellicht een nuttige functie kunnen vervullen, werkt dat in de accountancy niet. Private equity zorgt voor meer efficiency, maar geeft geen kwaliteitsimpuls, stelt Nyenrode-hoogleraar Marcel Pheijffer in het FD.
Private equity zou grote investeringen mogelijk maken, zoals in software, AI en duurzaamheid en ook een betere positie op de arbeidsmarkt bieden. Bovendien zou het zorgen voor een kwaliteitsimpuls en overnames en schaalvergroting mogelijk maken. Pheijffer vindt dat daarbij doel- en drogredeneringen worden gebruikt, om de stap naar private investeerders te rechtvaardigen. "Hier worden knollen voor citroenen verkocht."
Hij stelt dat private equity-partijen zeker een nuttige functie vervullen en ondernemingen efficiënter en rendabeler laten functioneren. "Dat het hen daarbij om het even is of het om frikandellen of accountants gaat, dienen we op de koop toe te nemen", aldus Pheijffer. "Waar zij kansen zien, zullen zij die verzilveren."
Kralenrijgers
Volgens de hoogleraar is de claim van kantoren dat private equity het mogelijk maakt om noodzakelijke investeringen te doen, gebaseerd op een foutief argument. "De kantoren, óók de kleinere, verdienen genoeg om de investeringen in ICT zelfstandig te plegen." Binnen accountantsorganisaties is het echter gebruikelijk om de winst zo snel mogelijk aan de partners uit te keren. "Daarmee verlaat het geld om te kunnen investeren de organisatie."
Private equity maakt van accountantsorganisaties "kralenrijgers", meent Pheijffer, omdat ze daarmee gaan voor schaalvergroting en fusies met andere kantoren. Maar dat betekent niet vanzelf dat ze aantrekkelijker worden als werkgever. "Menig accountant koos daarbij juist voor een klein kantoor en niet voor de big four. Groter is voor hen niet mooier, laat staan beter."
Gold rush
De hoogleraar schaart zich daarom aan de zijde van toezichthouder AFM, die de komst van private equity kritisch volgt, en die van collega-columnist Pieter de Kok. Die stelde recent op zijn eigen kantoorwebsite: "Ik hoop dat iedere bestuurder beseft dat er collega's zijn die de hele gold rush als iets zorgwekkends ervaren en de argumenten om tot die stap te komen niet herkennen."
FD-column: 'Private equity in accountancy is geen stap vooruit'
Gerelateerd
PIA Group start 2025 met zeven nieuwe kantoren in België
PIA Group, de snelst groeiende accountants- en adviesgroep van België, start 2025 met het toevoegen van zeven nieuwe accountantskantoren aan het eigen netwerk.
Minister Heinen ziet ook voordelen aan opkomst private equity bij accountants
Minister Eelco Heinen van Financiën heeft gereageerd op Kamervragen van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Tom van der Lee, over het groeiende marktaandeel van private equity...
AFM: Accountants moeten zich voorbereiden op snel groeiend aantal duurzaamheidsrapportages
Het aantal ondernemingen dat moet voldoen aan de Europese duurzaamheidsrichtlijn stijgt van 95 naar 3.000 in 2025. Dat vraagt om tijdige voorbereiding door accountantsorganisaties...
Ook Borrie sluit zich aan bij PIA Group
Borrie Accountants, met vestigingen in Rotterdam en Amsterdam, sluit zich aan bij de PIA Group. Daarmee groeit de PIA Group naar negen regionale merken en 27 vestigingen...
Britse Grant Thornton verkiest private equity boven fusie met Amerikaanse zuster
Grant Thornton UK, in omzet het zesde accountantskantoor in het Verenigd Koninkrijk, heeft ingestemd met de verkoop van een belang aan private investeerders Cinven....