Nieuws

Pheijffer: Private equity is voor accountantsberoep geen stap vooruit

Waar private investeerders in andere sectoren wellicht een nuttige functie kunnen vervullen, werkt dat in de accountancy niet. Private equity zorgt voor meer efficiency, maar geeft geen kwaliteitsimpuls, stelt Nyenrode-hoogleraar Marcel Pheijffer in het FD.

Private equity zou grote investeringen mogelijk maken, zoals in software, AI en duurzaamheid en ook een betere positie op de arbeidsmarkt bieden. Bovendien zou het zorgen voor een kwaliteitsimpuls en overnames en schaalvergroting mogelijk maken. Pheijffer vindt dat daarbij doel- en drogredeneringen worden gebruikt, om de stap naar private investeerders te rechtvaardigen. "Hier worden knollen voor citroenen verkocht."

Hij stelt dat private equity-partijen zeker een nuttige functie vervullen en ondernemingen efficiënter en rendabeler laten functioneren. "Dat het hen daarbij om het even is of het om frikandellen of accountants gaat, dienen we op de koop toe te nemen", aldus Pheijffer. "Waar zij kansen zien, zullen zij die verzilveren."

Kralenrijgers

Volgens de hoogleraar is de claim van kantoren dat private equity het mogelijk maakt om noodzakelijke investeringen te doen, gebaseerd op een foutief argument. "De kantoren, óók de kleinere, verdienen genoeg om de investeringen in ICT zelfstandig te plegen." Binnen accountantsorganisaties is het echter gebruikelijk om de winst zo snel mogelijk aan de partners uit te keren. "Daarmee verlaat het geld om te kunnen investeren de organisatie."

Private equity maakt van accountantsorganisaties "kralenrijgers", meent Pheijffer, omdat ze daarmee gaan voor schaalvergroting en fusies met andere kantoren. Maar dat betekent niet vanzelf dat ze aantrekkelijker worden als werkgever. "Menig accountant koos daarbij juist voor een klein kantoor en niet voor de big four. Groter is voor hen niet mooier, laat staan beter."

Gold rush

De hoogleraar schaart zich daarom aan de zijde van toezichthouder AFM, die de komst van private equity kritisch volgt, en die van collega-columnist Pieter de Kok. Die stelde recent op zijn eigen kantoorwebsite: "Ik hoop dat iedere bestuurder beseft dat er collega's zijn die de hele gold rush als iets zorgwekkends ervaren en de argumenten om tot die stap te komen niet herkennen."

FD-column: 'Private equity in accountancy is geen stap vooruit'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.