Nieuws

Private equity mikt nu op de grootste Amerikaanse accountantskantoren

Private investeerders richten hun aandacht in de VS inmiddels op de grootste spelers op de markt van accountants- en advieskantoren. Tegelijk zijn toezichthouders bezorgd over kwaliteit en toon van de gesprekken.

Dat meldt de Financial Times. Volgens betrokkenen zouden zomaar tien van de dertig grootste Amerikaanse accountantskantoren binnenkort in handen van private equity kunnen zijn. Minstens vier PE-partijen voeren onderhandelingen met kantoren, nadat eerder al de top 10-kantoren Grant Thornton en Baker Tilly in de VS kozen voor private investeerders.

In de optiek van oud-Baker Tilly-ceo Alan Whitman worden partners van accountantskantoren zich meer en meer bewust van de mogelijke hefboomwerking van extern kapitaal. "De kapitaalbehoefte van de kantoren is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, door personeelskosten en investeringen in offshoring en technologie."

Gesprekken

Volgens de FT voeren private equity-firma’s gesprekken met onder meer het in Atlanta gevestigde Aprio, met PKF O’Connor Davies uit New York, met Carr, Riggs & Ingram uit Alabama  en met het in Californië gevestigde Armanino.

Geen namen die in ons land direct worden herkend, maar Armanino kwam eerder in het nieuws als controlerend accountant van de Amerikaanse activiteiten van FTX, het cryptobedrijf van Sam Bankman-Fried dat in 2022 instortte.

Bezorgd

Toezichthouders zijn tegelijk bezorgd over de invloed van private investeerders op de toon aan de top van accountantskantoren en de kwaliteit van de controlepraktijk. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) riep recent bestuurders van accountantskantoren op tot waakzaamheid.

Het enthousiasme van private equity-firma's voor de accountantssector is groot, aldus de FT. Zo nam New Mountain Capital samen met twee mede-investeerders een belang van zestig procent in Grant Thornton, voor liefst 1,4 miljard dollar. "Private equity dringt het accountantsberoep binnen op een manier die we nooit voor mogelijk hadden gehouden", stelt een betrokken adviseur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.