Nieuws

Veel accountantskantoren passen werkprocessen aan door groeiende vraag naar advies

De vraag naar advieswerk groeit, maar accountantskantoren hebben door de krappe arbeidsmarkt moeite om mensen vrij te spelen en op te leiden voor advieswerk. Om geen inkomsten mis te lopen, wordt gezocht naar oplossingen voor efficiënter werken. 71 procent van de kantoren past hiervoor hun werkprocessen al aan.

Dat stelt het Accountancy Industry Report van softwarehuis Simplicate, een onderzoek onder ruim zeventig accountants- en administratiekantoren in Nederland. 

Om ondanks de krapte op de arbeidsmarkt een antwoord te bieden aan de groeiende vraag naar advieswerk, maakt 63 procent van de accountants gebruik van innovatieve tools. Repeterende werkzaamheden zoals inboekingen, loonstroken verwerken, jaarrekeningen, verplichte KYC-onderzoeken en tijdschrijven zijn bij accountancykantoren al geautomatiseerd of gerobotiseerd.

Daarnaast worden de mogelijkheden van artificial intelligence (AI) volop verkend. Door bijvoorbeeld tools als ChatGPT in te zetten, werken accountancykantoren sneller en efficiënter, aldus het rapport.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.