Nieuws

Accountant in business moet voorop lopen in de strijd tegen corruptie

Accountants in business moeten een voortrekkersrol vervullen bij het bestrijden van corruptie. Maar dat vraagt om een geïntegreerde aanpak.

Dat stellen IFAC (International Federation of Accountants), ICAEW (Institute of Chartered Accountants in England and Wales) en het Basel Institute on Governance, in een gezamenlijk rapport met richtlijnen voor het bestrijden van corruptie.

Het rapport moet bedrijven en met name accountants in business helpen met een geïntegreerde benadering van anti-corruptie- en complianceprogramma’s. Van belang daarbij is ook het zich willen committeren aan een ethische bedrijfscultuur.

Aanmoedigen

Corruptie ontwikkelt zich en verandert voortdurend, aldus de opstellers van het rapport. Daardoor ontstaan risico's ​​die mogelijk verder gaan dan wat bedrijven intern kunnen beheersen, zoals het creëren van een ongelijk speelveld tussen concurrenten.

Beroepsorganisaties van accountants moeten hun leden aanmoedigen om voorop te lopen in de strijd tegen corruptie, omdat die een bedreiging vormt voor onze welvaart, aldus IFAC.

Door de NBA is recent een nieuwe handreiking over de rol van de accountant bij corruptie uitgebracht.  

Rapport: ‘Professional Accountants in Business and Anti-Corruption Compliance’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.