Nieuws

Curatoren Paperlinx dienen miljoenenclaim in bij KPMG

De curatoren van het failliete papierbedrijf Paperlinx BV stellen KPMG en twee betrokken accountants aansprakelijk voor een schade van ruim elf miljoen euro.

Dat melden het FD en vaksite Accountancy Vanmorgen. De Nederlandse tak van de Australische papiergroothandel Paperlinx ging in 2015 failliet. Het bedrijf had op dat moment zes vestigingen in Nederland en België. KPMG was al een aantal jaren controlerend accountant van PPX NL, het moederbedrijf van Paperlinx BV.

De afwikkeling van het faillissement door de twee curatoren loopt al jaren. Eerder schakelden zij daarbij onder meer forensisch onderzoekers van Grant Thornton in, die de rol van de bestuurders van PPX onderzochten. In dat verband loopt ook nog een eigen rechtmatigheidsonderzoek van de curatoren.

Tuchtklacht

Twee betrokken accountants van KPMG hebben zich al voor de Accountantskamer moeten verantwoorden. Een tuchtklacht tegen beide accountants werd deels gegrond verklaard. In hoger beroep had ook het CBb kritiek op de accountants, met name vanwege de verantwoording van een ‘securitisatieprogramma’ bij de overdracht van handelsvorderingen.

De curatoren zien mede in de uitspraken van de tuchtrechter aanleiding voor de miljoenenclaim richting KPMG en de twee betrokken accountants, blijkt uit een recent gepubliceerd faillissementsverslag.

Head of Assurance

KPMG en de twee accountants zijn in de optiek van de curatoren verantwoordelijk voor een schade van circa €11,5 miljoen. “Indien geen betaling plaatsvindt of op korte termijn een acceptabele minnelijke regeling tot stand komt, zijn de curatoren voornemens om KPMG en de beide accountants in privé in rechte te betrekken.”

Volgens het FD is één van de betrokken accountants het huidige Head of Assurance van KPMG, Mariska van de Luur. Zij volgde afgelopen jaar de rondom de examenfraude vertrokken Marc Hogeboom op. Van de Luur was jarenlang tekenend accountant van het papierbedrijf, aldus de krant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.