Nieuws

Oxfam Novib wil betere afspraken over klimaatfinanciering

Oxfam Novib is kritisch over de stelling dat rijke landen in 2022 voor het eerst het doel hebben gehaald om jaarlijks honderd miljard dollar aan klimaatfinanciering te verstrekken.

Een groot deel van dit bedrag is een lening, benadrukt de hulporganisatie. Soms moeten arme landen hier zelfs hoge rentes op betalen. "Tijdens de aankomende klimaattop moeten hier echt betere afspraken over gemaakt worden", stelt Hilde Stroot van Oxfam Novib.

Klimaatfinanciering staat centraal op de klimaattop die in november in Azerbeidzjan begint. De bedoeling is dat voor 2025 een hoger bedrag wordt afgesproken. Dat geld is dan voor armere landen bedoeld om bijvoorbeeld hun energievoorziening te verduurzamen of aanpassingen te doen die het land beschermen tegen de gevolgen van klimaatrampen. "Als je nu kijkt naar wat nodig is, loopt dat bedrag in de triljoenen", aldus Stroot.

Oxfam Novib vindt vooral dat "hele goede randvoorwaarden" moeten hangen aan het volgende klimaatfinancieringsdoel, dat aan het einde van dit jaar in de hoofdstad Bakoe wordt besproken. Uiteindelijk hoopt de hulporganisatie de onderhandelingen af te sluiten met een groot 'klimaatfinancieringspakket'.

Bron: ANP/Oxfam Novib  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.