BNR: 'Handhaving schijnzelfstandigheid bij de overheid is nog een zooitje'
De Belastingdienst is vanaf 1 januari gestart met de aanpak van de zogenoemde 'schijnzelfstandigheid' van zzp'ers. De Rijksoverheid heeft zelf echter geen idee van de omvang van het probleem in eigen huis, zo meldt BNR Nieuwsradio.
BNR vroeg aan de grootste ministeries hoeveel zzp'ers zij in dienst hadden die mogelijk als schijnzelfstandigen konden worden gezien. Volgens de nieuwszender kon geen van de ministeries die vraag beantwoorden, maar proberen ze in het eerste kwartaal van dit jaar een inventarisatie van het aantal schijnzelfstandigen af te ronden.
Dat is formeel gezien te laat, omdat de Belastingdienst inmiddels is begonnen met handhaven. Het ministerie van Financiën, waar de Belastingdienst onder valt, kondigde eerder al aan zelf schijnzelfstandigen in te blijven huren en eventuele boetes te betalen op kosten van de belastingbetaler.
Heilloze weg
Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), spreekt tegenover BNR van "belabberd voorbeeldgedrag". Volgens Van de Ven typeert de moeizame aanpak van schijnzelfstandigheid door de overheid zelf dat het gaat om "een heilloze weg". Ook Ireen Boon van bureau Trias Politica Advies vindt dat het Rijk meet met twee maten. "Als de overheid zich niet aan de eigen regels houdt, wie dan wel?"
Volgens BNR maken sommige ministeries meer haast dan andere met de aanpak van schijnzelfstandigheid. "Sommige ministeries geven aan zo snel mogelijk alle contracten met schijnzelfstandigen te willen beëindigen en 'waar mogelijk' vaste dienstverbanden aan te bieden, terwijl anderen een afbouwplan inzetten", stelt de nieuwszender.
Ministeries krijgen geen uitzonderingspositie en worden hetzelfde behandeld als iedere andere organisatie als het gaat om de handhaving, benadrukt een woordvoerder van het ministerie van Financiën tegenover BNR.
Gerelateerd

Opdrachtgevers willen zzp'er verantwoordelijk maken voor naheffingen
Zzp'ers treffen steeds vaker clausules aan in hun contracten, waarin opdrachtgevers mogelijke naheffingen en andere financiële risico's doorschuiven naar de zzp'er...

Ruim vier op de tien bedrijven huren dit jaar minder zzp'ers in
Bedrijven verwachten dit jaar minder zzp'ers in te huren. Van de bedrijven die in 2024 gebruikmaakten van de diensten van zelfstandig ondernemers, verwacht ruim...

Aantal zzp'ers stabiliseert, daling in zorg en bouw zet door
Het aantal zzp'ers in Nederland is in februari vrijwel gelijk gebleven na een daling in de twee voorgaande maanden. Zo kwamen er relatief veel zelfstandig ondernemers...

Zzp'ers positief over de toekomst, ondanks aanpak schijnzelfstandigheid
Bijna negen op de tien zzp'ers zijn positief over de toekomst van hun onderneming, ondanks de handhaving van de wet tegen schijnzelfstandigheid. De helft verwacht...

Ruim vier op de tien zzp'ers hebben last van handhaven wet DBA
Ruim vier op de tien zzp'ers hebben last van het handhaven van de wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan.