Tweede Kamer schort behandeling CSRD-implementatiewet op
De Tweede Kamer schort de behandeling van de Nederlandse CSRD-implementatiewet op, vanwege het recent gepubliceerde Omnibus-vereenvoudigingspakket van de Europese Commissie.
Op voorstel van NSC-Kamerlid Folkert Idsinga wil de Tweede Kamer de behandeling van de implementatiewet opschorten, totdat het kabinet de Kamer heeft geïnformeerd over het op 26 februari jl. gepubliceerde Omnibus-pakket en de mogelijke gevolgen daarvan voor de Nederlandse implementatiewet.
Oorspronkelijk zou de Kamer op 18 februari jl. een schriftelijk verslag uitbrengen bij het wetsvoorstel voor de Nederlandse CSRD-implementatie. Maar inmiddels wacht het parlement liever op meer duidelijkheid over de effecten van het Brusselse Omnibusplan, zo is recent tijdens een procedurevergadering van de commissie Financiën van de Kamer besloten.
De behandeling van de Nederlandse implementatiewet duurt al een tijd en zorgt ook voor verwarring rondom de rapportageverplichtingen van grote ondernemingen over het boekjaar 2024.
Doorgaan
De Europese ministers van financiën vergaderen op 10 en 11 maart aanstaande en zullen daarbij ook over de Omnibus-vereenvoudigingsvoorstellen spreken. Die voorstellen van de Europese Commissie voor het beperken en stroomlijnen van duurzaamheidsrapportages moeten ook nog langs de Europese ministerraad en het Europees Parlement.
NBA-voorzitter Kris Douma pleitte er recent voor om de CSRD-implementatiewet gewoon doorgaan te laten vinden, omdat die primair betrekking heeft op de grootste ondernemingen, die ook volgens Omnibus onder de CSRD-rapportageplicht blijven vallen. "Dat traject mag wat ons betreft gewoon vlot doorlopen."
Gerelateerd

Europese commissie stelt aantal CSRD-rapportagevereisten uit
De Europese Commissie stelt een aantal verplichte rapportagevereisten van CSRD uit voor organisaties van openbaar belang (oob) die over boekjaar 2025 verplicht rapporteren...

Nog maar weinig bedrijven voldoen al aan CSRD-vereisten
Pas dertien procent van de Nederlandse bedrijven heeft de vereisten van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD volledig geïntegreerd in de bedrijfsvoering. Dat...

AFM positief over duurzaamheidsverslagen grote ondernemingen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet dat beursgenoteerde ondernemingen goede stappen zetten in hun duurzaamheidsverslaggeving. De toezichthouder complimenteert...

IFAC wil meer weten over duurzaamheidsinformatie bij mkb-ondernemingen
De International Federation of Accountants (IFAC) en de Edinburgh Group willen via een enquête meer inzicht krijgen in hoe mkb-ondernemingen wereldwijd omgaan met...

EU beperkt reikwijdte CSRD nog meer
De Europese Unie wil de reikwijdte van de duurzaamheidsrichtlijn CSRD nog verder beperken dan al eerder aangekondigd in het eind februari gepresenteerde Omnibus-vereenvoudigingspakket.