Europese Commissie publiceert Omnibus-pakket, CSRD geldt alleen nog voor grootste bedrijven
De Europese Commissie heeft het 'Omnibus-vereenvoudigingspakket' gepubliceerd. Het pakket voorstellen moet de regelgeving voor duurzaamheidsrapportages vereenvoudigen en zorgen voor een besparing meer dan zes miljard aan administratieve lasten. De Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD geldt alleen nog voor de grootste ondernemingen.
De Europese Commissie spreekt bij de presentatie van “een grote stap vooruit in het creëren van een gunstiger ondernemingsklimaat om EU-bedrijven te helpen groeien, innoveren en kwalitatieve banen te creëren”.
Tegelijk wil de EC naar eigen zeggen vasthouden aan de doelstellingen van de Europese Green Deal. Eerder presenteerde de commissie al een werkprogramma voor 2025, gericht op een vermindering van administratieve lasten van ten minste 25 procent.
De nu gepubliceerde Omnibus 1- en Omnibus 2-pakketten omvatten volgens de EC een verregaande vereenvoudiging op het gebied van duurzaamheidsrapportage (CSRD), due diligence (CSDDD), de EU-Taxonomy, het mechanisme voor aanpassing van CO2-grenzen (carbon border adjustment mechanism, CBAM) en Europese investeringsprogramma's.
Minder administratieve lasten
De voorstellen verminderen volgens de EC de complexiteit van EU-vereisten voor alle ondernemingen, met name mkb-bedrijven en kleinere mid-caps. De commissie wil de regelgeving primair richten op de grootste bedrijven, die naar verwachting ook de grootste impact op klimaat en milieu hebben.
Als de voorstellen worden aangenomen, verwacht de EC een jaarlijkse besparing aan administratieve lasten van ongeveer 6,3 miljard euro. Ook moeten de maatregelen zo’n vijftig miljard euro aan extra publieke en private investeringscapaciteit mobiliseren "ter ondersteuning van beleidsprioriteiten", aldus de Europese Commissie.
Veranderingen
De belangrijkste veranderingen rondom duurzaamheidsrapportages hebben betrekking op de CSRD en de EU-Taxonomy. Zo valt circa tachtig procent van de bedrijven straks niet langer onder de verplichtingen van de CSRD en richten de duurzaamheidsrapportages zich alleen op de grootste bedrijven.
Bovendien mogen de rapportageverplichtingen van grote bedrijven geen belasting vormen voor de kleinere bedrijven in hun waardeketens. Rapportageverplichtingen voor bedrijven die momenteel onder de CSRD vallen en die vanaf 2026 of 2027 moeten rapporteren, worden uitgesteld tot 2028.
Ook de verplichtingen van de EU-Taxonomy worden beperkt tot de grootste bedrijven, in lijn met het toepassingsgebied van de CSDDD. Vrijwillige rapportage voor andere grote bedrijven op basis van de CSRD blijft mogelijk.
Er komt bovendien een optie om over activiteiten te rapporteren die deels in overeenstemming zijn met de EU-Taxonomy, om zo een geleidelijke transitie van bedrijven richting duurzaamheid te bevorderen. Ook komt de EC met een financiële materialiteitsdrempel en zo’n zeventig procent minder templates voor de rapportage onder de EU-Taxonomy.
Rondom due diligence-verplichtingen (CSDDD) worden de rapportage-eisen ook sterk gereduceerd en geharmoniseerd, "om een gelijk speelveld in de EU te waarborgen".
De Europese Commissie komt daarnaast met een reeks amendementen, bedoeld om de inzet verschillende investeringsprogramma's (zoals InvestEU) te vereenvoudigen en te optimaliseren.
Voorrang
De nieuwe voorstellen van de Europese Commissie, waarvan een deel al was uitgelekt, worden nu ter goedkeuring ingediend bij het Europees Parlement en de Raad. De wijzigingen in de CSRD, CSDDD en CBAM treden in werking zodra overeenstemming is bereikt over de voorstellen en na officiële publicatie door de EU.
De EC wil dat het omnibuspakket met voorrang wordt behandeld, met name waar het gaat over het uitstel voor grote ondernemingen van hun rapportageverplichtingen onder de CSRD en de omzettingstermijn onder de CSDDD, "omdat die gericht zijn op het wegnemen van belangrijke zorgen van stakeholders".
Gerelateerd

NBA spreekt met ngo's over duurzaamheidsverslag en 'Omnibus'
Ondanks de 'Omnibus'-vereenvoudigingsplannen en alle onvoorspelbaarheden rond de CSRD, verschijnen dit jaar de eerste jaarverslagen die daaraan voldoen; inclusief...

FD: Controle duurzaamheidsverslag maakt rekening accountant hoger
Nederlandse ondernemingen betalen gemiddeld zo’n twintig procent meer voor de controle van de jaarrekening, als ze ook hun duurzaamheidsverslag laten controleren....

AFM handhaaft ingroeipad CSRD, ondanks Omnibusplannen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de nodige zorgen over het Omnibusvoorstel van de Europese Commissie, maar kan zich wel vinden in stroomlijning van rapportagevereisten....
Hartekreet voor CSRD
Het is 7 februari als ik deze column schrijf; iets minder dan drie weken voor het verschijnen van de Omnibus-brief van Ursula von der Leyen. Natuurlijk heb ik wel...

Scope-3 is niet de oplossing
Tjibbe Bosman schreef eerder in het FD over het Brusselse Omnibus-vereenvoudigingspakket en de zogenoemde Scope 3-rapportage. Op Accountant.nl gaven De Graaff en...