Steeds minder winkels accepteren contant geld
Consumenten konden vorig jaar weer in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.
Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB), op basis van jaarlijks onderzoek. Bureau Locatus bezocht hiervoor vijfduizend winkels en negenhonderd marktkramen. Daaruit bleek dat klanten in 2024 bij 4,8 procent van de winkels alleen konden pinnen, tegen 4,5 procent in 2023. DNB ziet nu voor het eerst ook enkele marktkramen waar mensen niet met contant geld kunnen betalen.
Vorig jaar accepteerde 38 procent van de bioscopen volgens DNB geen contant geld meer. Twee jaar geleden lag dit nog op 27 procent. Bij apotheken was dit 21 procent in 2024, tegen 16 procent in 2023.
Ook bij het parkeren kunnen mensen relatief vaak niet meer met cash betalen. Volgens DNB werd dit bij 21 procent van de locaties niet aangenomen als betaalmiddel.
Grote en kleine woonplaatsen
Het valt de centrale bank op dat bibliotheken juist vaker contant geld accepteerden. In 2023 konden mensen in 14 procent van de bibliotheken alleen pinnen, in 2024 was dit nog maar 4 procent. Verder accepteerden winkels die bij een keten horen iets vaker alleen pinbetalingen (6 procent) dan zelfstandige locaties (4 procent).
In woonplaatsen met meer dan 175.000 inwoners kon bij een op de tien verkooppunten alleen met pin worden betaald, meldt DNB. In dorpen met minder dan vijfduizend inwoners was dit bij een op de honderd winkels. Ook tussen provincies ziet de centrale bank verschillen. In Flevoland (10 procent) en Noord-Holland (8 procent) stonden gemiddeld de meeste cashloze winkels. Alle onderzochte winkels in Zeeland accepteerden nog wel contant geld.
Contant geld blijven accepteren
DNB benadrukt dat mensen met contant geld moeten kunnen betalen. Momenteel is een Nederlandse wettelijke acceptatieplicht voor contante betalingen in de maak, die moet zorgen dat contant geld breed geaccepteerd blijft als betaalmiddel door winkeliers en andere dienstverleners. Het voorstel ligt bij de Eerste Kamer, daarbij worden uitzonderingen in kaart gebracht.
Bron: ANP/DNB
Gerelateerd

Minister Heinen stuurt wetsvoorstel over contant geld naar Tweede Kamer
Omdat contant geld een belangrijke maatschappelijke functie heeft, moet het voor iedereen beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar blijven. Minister Eelco Heinen (Financiën)...

Kleine banken verzetten zich tegen wetsvoorstel over contant geld
Revolut, Triodos, bunq, Knab en Van Lanschot Kempen maken zich "ernstige zorgen" over een wetsvoorstel waardoor de banken naar eigen zeggen in feite verplicht worden...

Contant blijft populairste betaalmiddel in Europa
Contant geld was ook vorig jaar het meest gebruikte betaalmiddel aan de kassa in Europa. Meer dan de helft (52 procent) van alle betalingen werd afgelopen jaar contant...

Digitale betalingen goedkoper geworden voor gebruikers
Digitale betalingen zijn veiliger, sneller en goedkoper geworden voor gebruikers, concludeert de Europese Rekenkamer in een recent verschenen rapport.

Winkeliersvereniging: cash is niet enige alternatief bij noodgeval
Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant...