Nieuws

Zzp'ers schakelen rechter in om status als werknemer te verzilveren

Werkgevers krijgen vaker te maken met rechtszaken, waarbij een zzp'er claimt toch werknemer te zijn. Die heeft dan met terugwerkende kracht recht op vakantiedagen, cao-loon, reiskostenvergoeding, ontslagvergoeding, pensioenpremie of ziektedagen.

Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur onder arbeidsrechtadvocaten, deskundigen en de Raad voor de rechtspraak. In de helft van bijna vijftig zaken besloot een rechter dat een zzp'er inderdaad als werknemer recht heeft op compensatie. Bedragen kunnen daarbij oplopen tot tienduizenden euro's, aldus Nieuwsuur.

Het aantal rechtszaken van zzp'ers neemt toe sinds 2023, het jaar waarin de Hoge Raad een uitspraak deed over de status van bezorgers van Deliveroo. Met terugwerkende kracht hadden die als schijnzelfstandige recht op alles waar werknemers onder dezelfde cao ook recht op hebben.

Pensioen

In voorkomende gevallen kunnen zzp'ers met terugwerkende kracht ook pensioenopbouw opeisen, zelfs als door hen of door hun werkgever nooit pensioenpremie is betaald. In Nederland geldt 'geen premie, wel recht', zo waarschuwt Nieuwsuur.

Een werkgever moet dan tot maximaal vijf jaar terugbetalen aan het pensioenfonds. Voor de overige jaren dat een schijnzelfstandige in dienst was, moet het pensioen uit pensioenfondsen komen. Volgens de Pensioenfederatie kan een en ander een pensioengat opleveren van zo’n € 1,3 miljard per jaar, stelt Nieuwsuur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.