Nieuws

Inconsistenties bij jaarafsluiting struikelblok voor finance- en IT- beslissers

Finance- en IT-beslissers worstelen met inconsistente financiële data bij het opstellen van eindejaarsrapportages. Ruim driekwart (77 procent) geeft aan dat financiële discrepanties regelmatig voorkomen.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek naar onder meer cashflowbeheer, uitgevoerd in opdracht van softwarehuis Unit4 onder zeshonderd finance en IT-beslissers in diverse sectoren. De discrepanties leiden onder andere tot tijdrovende handmatige processen, stelt 44 procent van de ondervraagden. Veertig procent noemt een gebrek aan integratie tussen systemen en problemen bij het consolideren van rekeningen.

Dergelijke problemen hebben directe gevolgen voor medewerkers. Bij 61 procent van de finance en IT-beslissers gaat het opstellen van eindejaarsrapportages ten koste van de tevredenheid binnen het financiële team. Bijna driekwart (73 procent) geeft aan dat een lagere werkdruk rond het opstellen van de eindejaarsrapportages kan helpen om burn-outs te voorkomen.

Projectfinanciën slokken tijd en geld op

Het opstellen van eindejaarsrapportages, maar ook het beheer van projectfinanciën, kost veel tijd. Senior financiële beslissers besteden gemiddeld twee volledige werkdagen per week aan het consolideren van financiële data.

Daarnaast zijn ze wekelijks 25 uur bezig met het analyseren van projectfinanciën en 19 uur met het corrigeren of bijwerken van data. Organisaties in de Benelux besteden hier respectievelijk 31 en 26 uur per week aan.

Obstakels

Er is dus ruimte voor een efficiëntieslag, maar finance- en IT-beslissers stuiten daarbij op verschillende obstakels. Zoals de hoge kosten van nieuwe oplossingen (36 procent), een gebrek aan real-time inzicht in financiële gegevens (35 procent) en gefragmenteerde en inconsistente data (34 procent).

Niet alleen het opstellen van eindejaarsrapportages, maar ook het cashflowbeheer kan een verbetering gebruiken, stelt het onderzoek. Negen op de tien finance en IT-beslissers (88 procent) worstelen met cashflowbeheer, onder andere door matige rapportagetools en complexe workflows.

Automatiseren

De drie belangrijkste knelpunten die zij noemen zijn de reconciliatie (vergelijking van gegevens) van betalingen (47 procent), goedkeuringsworkflows (43 procent) en integratie en consolidatie van data (42 procent).

Toch is minder dan de helft (46 procent) van alle processen voor cashflowbeheer geautomatiseerd. Dit terwijl het automatiseren gepaard gaat met voordelen als het bewaken en beheren van projectkosten (48 procent), het monitoren en optimaliseren van de kaspositie (47 procent) en het opstellen van financiële prognoses (47 procent). Ook geven bijna alle finance- en IT-beslissers (92 procent) aan dat de consolidatie van financiële gegevens voor de eindejaarsrapportage sneller verloopt dankzij automatisering.

Daarnaast zien zij mogelijkheden om financiële systemen verder te verbeteren door AI-ondersteunde functionaliteit (93 procent), integratie met ERP voor betere samenwerking en besluitvorming (92 procent) en samenwerking met externe partijen voor procesoptimalisatie (90 procent).

Onderzoek

Het onderzoek werd in februari en maart jl. uitgevoerd door Vanson Bourne in België, de DACH-regio, Frankrijk, Nederland, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Voor het onderzoek zijn zeshonderd financiële en IT-beslissers op senior niveau bij organisaties in diverse sectoren, waaronder IT en technologie, architectuur en techniek, media en uitgeverijen en managementadvies ondervraagd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.