Opinie

De hovenier is klaar

Mijn vrouw heeft een tuinontwerpwedstrijd gewonnen. De prijs bestond uit een vrij fors geldbedrag, te besteden bij een aangewezen hovenier.

Ik kan u melden, dat is geweldig. Je voelt je als een kind in de snoepwinkel, maar met een volle geldbuidel! De hovenier kwam, luisterde goed naar onze wensen en maakte een ontwerp voor onze tuin waar we dolenthousiast over waren. Slechts één klein probleempje, het benodigde budget overschreed het gewonnen bedrag met meer dan honderd procent. Een goedkopere hovenier uitzoeken mocht niet, we moesten zaken doen met de aangewezen hovenier. Om een lang verhaal kort te maken, mijn vrouw en mijn schoonvader hebben zich een slag in de rondte gewerkt, het overgrote deel van het ontwerp zelf uitgevoerd, en de hovenier heeft een paar zaken voor zijn rekening genomen waar duur materiaal nodig was.

Waarom was de hovenier zo duur? Vanwege zijn uitmuntende kwaliteit, zei hij zelf. We hebben hem in de weer gezien met lasermeetsystemen om alles exact op de juiste plek te krijgen, geen plant ging de grond in zonder dat uiterst grondig was vastgesteld dat de juiste keuzes werden gemaakt. Ja hoor, die kwaliteit was top. En echt hoor, we zijn nog steeds heel blij met de prijs, en we hebben nu een fantastische tuin. Maar ergens knaagt het toch dat je een prijs wint, die alleen maar blijkt te 'werken' als je zelf vele, vele uren aan het werk gaat en flinke bedragen uitgeeft.

Op 1 oktober 2007 ben ik een eigen onderneming begonnen, ondergebracht in een BV waarvan ik me nu de trotse dga mag noemen. De administratie, fiscaal advies en rapportage heb ik ondergebracht bij een administratiekantoor. Niet bij een accountantskantoor. Dat voelt ongemakkelijk, maar een betaalbaar accountantskantoor voor een kleine opdracht als deze, is niet makkelijk te vinden. Waarom zijn accountants zo duur? Vanwege hun uitmuntende kwaliteit. Of toch vanwege regelgeving die uitmuntende kwaliteit tot resultaat zou moeten hebben? Ik denk dat ik het plaatje niet hoef te schetsen.

Wordt de wereld er nu beter op, als accountants die samenstelwerk deden voor zzp-ers en kleine dga's door regelgeving te duur worden gemaakt om die markt nog te bedienen? Als ik even vergeet dat ik weet hoe de accountancy in Nederland in elkaar zit, dan zou ik heel simpel denken: voor de wettelijke controles hebben we accountants met een AFM-vergunning, die aan de strengste eisen moeten voldoen en dus relatief duur zijn. Voor de overige controles en de complexere administraties en adviezen heb je de RA, die aan veel minder strenge eisen moet voldoen, maar nog steeds aan strenge eisen. Voor de onderkant van de markt, de wereld van samenstellen en adviseren voor de mkb-ondernemer, van ZZP-er tot de middelgrote vennootschap, heb je de AA, die aan nog minder strenge regels dient te voldoen, en die dus betaalbaar is. In alle gevallen heb je titelhouders die zich aan een gedragscode houden, die een tuchtstelsel kennen en die een serieuze opleiding hebben gevolgd.

De werkelijkheid is anders: het maakt helemaal niet uit of je een AA of een RA inhuurt, en wel of geen vergunning maakt ook al niks uit. Aan de AFM ligt het niet, die heeft zich inderdaad alleen bezig gehouden met strenge regels voor de wettelijke controles. Het NIVRA heeft de beperkte ruimte die ze als IFAC-lid heeft, niet gebruikt om een duidelijk onderscheid te creëren tussen de wettelijk controleur en de andere RA's, maar heeft in tegendeel haar best gedaan dat verschil weg te werken. Het NOvAA, géén IFAC-lid, heeft nog veel meer ruimte in theorie, maar heeft zich verplicht om ook de IFAC-regels te volgen, en blijft zo dicht mogelijk bij het NIVRA.

Ik snap dat het voor accountants makkelijker is om met één set regelgeving te moeten werken, en ik snap dat het NOvAA ooit redenen had om dicht tegen het NIVRA aan te schurken. Maar ik snap niet waarom je drie keer hetzelfde product onder drie merken in de markt zet en dan verbaasd bent als dat problemen oplevert. Het is van tweeën één. Ofwel alle accountants zijn hetzelfde, maar noem ze dan ook hetzelfde. Dus voeg NOvAA en NIVRA samen, en voer op geen enkele manier de Wta-vergunning aan als onderscheidend kenmerkt. Ofwel er zijn wel verschillen tussen de drie groepen, maar zorg dan dat die verschillen ook gedekt worden door duidelijk verschillende regelgeving met bijpassende verschillende kosten.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.