Opinie

Wie wil Tulip controleren?

Mazars wordt de nieuwe accountant van Tulip!

Ja, Tulip en accountants, daar was toch iets mee, hoor ik u denken. Eerst eens zien wat Mazars vol trots te melden heeft over deze nieuwe klant. Nou, dit:

U heeft gezocht naar 'tulip'.
Resultaat 1 - 0 van 0
Geen resultaten gevonden

Misschien dat men bij Mazars niet graag te koop loopt met mooie aanwinsten, misschien kijkt men liever de kat even uit de boom. De site van Tulip vertelt ons wel iets over de opmerkelijke relatie van dit beursfonds, deze Organisatie van Openbaar Belang, met haar accountants. In de corporate governance-code van Tulip staat:

"Eens per vier jaar zullen de Raad van Commissarissen en de Directie diepgaand overleg hebben over het functioneren van de externe accountant bij alle onderdelen van de groep. De uitkomsten van deze evaluatie zullen worden gerapporteerd in de AvA. Deze uitkomsten zullen worden meegenomen bij een eventueel voorstel voor (her)benoeming van een externe accountant."

Als u nu verwacht dat Tulip hooguit ééns per vier jaar van accountant wisselt, hebt u het echter mis. Want wat blijkt:

2002 - KPMG
2003 - Ernst & Young
2004 - Geen verklaring bij jaarrekening, later een verklaring van FAG Accountants
2005 - FAG Accountants
2006 - FAG Accountants
2007 - Mazars

Het is blijkbaar al jaren een moeizame taak voor accountants om Tulip te vriend te houden. Afgaande op berichten als deze, lijkt het er op dat Tulip in 2004 niet aan de verslaggevingsregels wilde voldoen, en een accountant heeft gezocht die daar niet al te moeilijk over deed. Nu diezelfde accountant vooralsnog geen OOB-vergunning krijgt, mag ze blijkbaar weer inpakken en wegwezen.

Wat zou het mooi zijn, als zowel FAG Accountants, als Mazars, binnen de grenzen die de wet en de VGC stellen, iets zouden willen vertellen over de wijze waarop zij in 2004, en nu in 2007, zijn omgegaan met het collegiaal overleg. Tulip lijkt bij uitstek de casus waar dit overleg zijn nut, of onnut, kan bewijzen. Zou Mazars nog studeren op een persbericht?

Misschien moet ik maar een aandeel Tulip kopen, en bij de komende AvA de accountant uitnodigen gebruik te maken van richtlijn 780N.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.