Opinie

Politiek statement VRC

Vanochtend (21 december 2007) las ik het Financieele Dagblad en kwam daarin een stuk tegen van drs. Koen Perik RC. Hij is bestuurslid van de Vereniging van Registercontrollers en ondertekent zijn bijdrage ook als zodanig.

Marcel Pheijffer

Ik kwalificeer zijn bijdrage als onbezonnen. Als een politiek statement. Koen gaat in op het voornemen van het Koninklijk NIVRA de mogelijkheid te onderzoeken om door een andere opzet van de accountantsopleidingen de instroom in het accountantsberoep te verhogen.

Koens interpretatie is dat het de bedoeling is de RA-opleiding wat aan te passen teneinde gemakkelijk financieel managers en cfo's voor bedrijven en overheden te gaan leveren. Dat is zijns inziens niet nodig want er is al een dergelijke opleiding: de RC-opleiding.

Mooi om vanuit de VRC voor de eigen belangen op te komen; dat hoort ook. Wat ook hoort is dat er - juist vanuit een belangenvereniging - nuance in het debat doorklinkt. En die ontbreekt. Koen spreekt simplistisch en in karikaturen. Ik citeer hem:

  • 'Accountants controleren jaarverslagen en ze kijken naar de opgetelde cijfers van andermans organisatie.'
  • 'Accountants voeren door middel van steekproeven controles uit en kijken daarbij alleen maar naar het verleden.'
  • 'De feiten en cijfers uit de boekhouding leiden echter niet tot beter bestuurlijk inzicht in het reilen en zeilen van de onderneming.'
  • 'Alleen de boekhouding gebruiken om een organisatie aan te sturen is als autorijden via de achteruitkijkspiegels.'
  • 'En de boekhouding is nu precies de reikwijdte van een door het NIVRA opgeleide accountant.'
  • 'Voor een financieel directeur, manager of ondernemer daarentegen is het niet onhandig om weinig tijd aan het verleden te besteden.'

Dit was zesmaal onzin.

Spreekt hier een gefrustreerde accountant? Welnu. Ik ben als opleidingsdirecteur verantwoordelijk voor zowel de RA- als de RC-opleidingen van NIVRA-Nyenrode. En beide doelgroepen zijn me even lief. Juist omdat ze ieder een eigen signatuur en karakteristieken hebben. En in sommige functies past een RC beter, in andere een RA. En de afweging en keuze daartoe vergt een diepgaandere analyse dan die van Koen. Wellicht kan hij zich er tijdens de Kerstdagen eens in verdiepen. Zou hij ook aan Permanente Educatie doen?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.