Opinie

Het zwarte gat van World of Warcraft

Werden we enige dagen geleden nog getrakteerd op een ingezonden stuk in het FD van een econoom die kwam uitleggen dat Second Life eigenlijk geen echte economie is, maar een pyramide-spel, vandaag een visie van twee accountants die iets meer de blik vooruit geeft.

Natuurlijk, Second Life is een economie die ten dode is opgeschreven, zodra het vertrouwen in de munt, de Linden$, wegvalt. Maar crisis in Azië, crisis in Zuid Amerika, en iets langer geleden: crisis in de Weimar-republiek, hebben al laten zien dat dat niets bijzonders is. Wat de eerdere econoom vooral laat zien, is dat hij de middelen niet heeft om virtuele werelden als Second Life te analyseren. 

En dat is precies waar Ronald van Tongeren aansluit. Je kan naar werelden als Second Life of World of Warcraft kijken, je schouders ophalen, en doen alsof het het zoveelste speeltje is voor kinderen van 30 die maar niet volwassen willen worden. Je kan ook doorzien dat hier iets werkelijk nieuws aan de hand is, en je afvragen hoe bijvoorbeeld een accountantsberoep hierop zou kunnen reageren. 

Is er behoefte aan assurance in deze online werelden?Wordt hier waarde gecreëerd, worden diensten geleverd, wordt geld geïnvesteerd? Natuurlijk. Maar wie deze werelden simpelweg niet kent, weet dat niet. Voor een artikel dat ik schrijf voor een SL-maandblad, gericht op religie in Second Life, sprak ik gisteren met enkele bezoekers van de ALM-Kerk, een cyber kerk. Deze kerk wordt nog dagelijks verder uitgebouwd, parkjes worden toegevoegd, een ontmoetingshuis, de ruimte waar diensten worden gehouden op zondag wordt versierd. Dat alles kost Linden$, die worden opgebracht uit donaties van kerkgangers en uit de verhuur van faciliteiten. 

Als ik een vaste kerkganger zou zijn, en ik donaties zou doen, zou ik best willen weten hoe dat geld besteed wordt. Gebeurt dat efficient, gegeven het feit dat bijzonder veel materiaal in Second Life gratis is? Hoeveel blijft aan de strijkstok hangen van de dominee-oprichter? Een simpele verantwoording zou op zijn plaats zijn, er gaat tenslotte behoorlijk wat geld om in dit kleine kerkje. 

Zomaar een assurance-vraag waar ik over struikelde, terwijl ik aan het werk was voor een artikeltje. Economen van naam en faam mogen over pyramide-spelen praten, ik constateer dat miljoenen bewoners van Second Life geld spenderen, geld verdienen, en geen enkele vorm van virtuele assurance kennen. Wie dat afdoet als een kinderspelletje zonder betekenis zou eens moeten gaan rondkijken. Ik ben blij dat mensen als Ronald van Tongeren en Ilja Linnemeijer dat blijkbaar gedaan hebben. Zou PricewaterhouseCoopers binnenkort een SL-kantoor openen? Ik kom graag eens kijken. Arnout van Kempen

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.