Opinie

Intellectueel debat

Tijdens de laatste ledenvergadering van het NIVRA waren oproepen te horen om het intellectuele debat binnen het beroep weer op gang te brengen. Zoiets stemt altijd wat droevig, zeker als hoogleraren daarom moeten vragen. De laatste hoogleraar die een dergelijke oproep deed was, als ik me niet vergis, professor Balkenende, die graag intellectueel debat in Nederland wilde. In dit geval ging het om prof. Blokdijk, toch bepaald niet een man die zelf het debat uit de weg gaat. Is het dan echt zo slecht gesteld, dat hij op een ledenvergadering moet vragen of er nog iemand wil mee debateren?

De laatste tijd gaat het debat vooral over de VGC. Een debat waarbij vooraf en achteraf de persoonlijke aanval op NIVRA-medewerkers, en de gang naar de rechter het niveau méér bepalen, dan het inhoudelijke debat. Tijdens de tumultueuze ledenvergadering waar de VGC werd aangenomen door de NIVRA-leden, waren donderpreken te horen over hoe "de beulen onder ons zijn", maar leest u de notulen eens na: er waren vrijwel geen inhoudelijke discussies. De enige die ik me kan herinneren werd vrij snel afgekapt doordat de feiten op grond waarvan een tegenstander van leer trok simpelweg niet klopten. 

In het Financieel Dagblad mochten we kort na het aannemen van de VGC lezen over een mysterieuze organisatie, de "NAF", die alles wat vies en voos was bij het NIVRA wel eens zou verbeteren en waarvan wij nog meer zouden gaan horen. Het blijft echter stil. 

Is het echt zo beroerd gesteld met het intellectuele debat? Ik waag het toch te betwijfelen. Iemand als Marcel Pheijffer voedt het intellectuele debat wel degelijk. Of lees de bijdragen van de heer Mollema, één van die onvermoeibare schrijvers over de betekenis van ICT voor het accountantsvak, die helaas zo bijzonder weinig inhoudelijk antwoord krijgt. 

Méér inhoudelijke discussie, méér intellectueel debat over het accountantsvak? Graag! Maar dan graag wel op de inhoud, en over onderwerpen die relevant zijn. Wie vandaag nog aan komt zetten in het accountantsvak zonder grondige ICT-kennis, mist gewoon de boot. Wie er aan bijdraagt dat ledenvergaderingen in Jiskefet-achtige taferelen verzanden, ontneemt zich het recht over intellectueel niveau te praten. 

Nee, als we het hebben over oproepen doen over de kwaliteit van het debat, dan hoor ik toch liever Gert Smit die begint met zelfonderzoek, bekijkt wat het NIVRA kan doen, en vervolgens constateert dat van een volwassen beroepsgroep enig volwassen discussie-gedrag verwacht mag worden.

Arnout van Kempen     

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.