Opinie

De Knikkerkoning

Mijn vriend Bob was vroeger de knikkerkoning van Rijen - een dorpje in Brabant. Ongekroond won hij alles wat er maar te winnen was. Iedereen wist wel dat alle knikkers langzaam uit het circuit verdwenen. Maar dat ze bij Bob op zolder lagen, was dankzij zijn bescheidenheid minder duidelijk.

Het was zelfs zo dat hij zijn vriendjes de mooiste knikkers voor hun verjaardag gaf. In de weken daarna knikkerde hij net zo lang met ze totdat hij de fel begeerde glazen balletjes aan zijn eigen verzameling kon toevoegen. Nu, 25 jaar later, bewaart hij die knikkers nog steeds!

Zo is het volgens mij ook met de kredietcrisis. Alle knikkers verdwijnen langzaam uit het circuit en papa Bos vult ze vrolijk weer aan. En dat terwijl er ergens iemand rond loopt die heimelijk alle knikkers wint en ze op zolder verstopt.

We hebben natuurlijk het verbod op naked short selling maar dat willen ze nu al weer opheffen. Het kwam op mij al wat plastisch over en ik vraag me af of het handhaafbaar was.

Daarnaast zijn er vast nog andere manieren om, ten koste het collectief, beter te worden van de huidige misère. Mij zit het niet lekker. Als ik aan het roer zou staan bij Financiën, de AFM of DNB, zou ik een batterij aan forensisch accountants en data-analisten inhuren en dit tot op de bodem uitzoeken.

Terug naar de bron en objectief onderzoek doen naar de verschillende typen transacties die plaats vinden. Bepalen wie de winnaars en verliezers zijn bij die transacties, of er sprake is van level-playing field en of niet-integere partijen misbruik kunnen maken van de situatie.

Vervolgens bepalen of dat wenselijk is en op basis daarvan gericht wet- en regelgeving aanpassen. Alleen op die manier kan je van veel regelgeving naar effectieve regelgeving.

En de winnaars van de huidige crisis? Die zien we voorlopig denk ik even niet. De buit is binnen. Net als de knikkerkoning voelen ze wellicht enige wroeging, jammer genoeg worden de knikkers nooit meer teruggegeven.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.