Opinie

Nieuwe concurrent voor accountant: het wiki-effect

Een van de leukste berichten de afgelopen tijd op Accountant.nl was Digitale dorpspomp voorspelt problemen banken. Het bericht handelt over een in bankkringen inmiddels gevreesde Amerikaanse website, die informele inside-informatie en tips bundelt. De Amerikaanse wiskundige Aaron Krowne is de initiatiefnemer van de site, getiteld The Mortgage Lender Implode-o-Meter.

Het concept is heel simpel: Krowne publiceert allerlei geruchten, tips en insidermails over zaken die kunnen wijzen op banken die mogelijk in problemen raken.

Leuke gimmick. Of is er meer aan de hand? Ik denk het wel.

Een belangrijk signaal is dat de banken het zelf vrij serieus nemen. Want volgens de Wall Street Journal is het onderwerp 'how to stay off the Implode-o-meter' - een lijst van inmiddels bijna driehonderd banken - een geliefd onderwerp geworden op congressen van bankiers.

Maar van nog veel fundamenteler belang is dat deze site past in een groeiende reeks van websites waar de kennis van het collectief zorgt voor een ultieme transparantie. Deze trend is onomkeerbaar.

Een mooi voorbeeld is Iens.nl. Daar bepalen 75.000 amateurproevers waar je het beste kunt eten. Het is een proefdemocratie van amateurs, die fundamenteel anders werkt dan het systeem van de experts van Michelin. En veel transparanter. Zeker nu Iens op termijn van plan is die proevers ook nog wat meer profiel te geven. Zodat u een beetje kunt beoordelen wat de mening van een proever waard is.

Dergelijke sites bestaan natuurlijk niet alleen voor restaurants, maar ook voor elektronica, hotels, beenruimte bij vliegtuigstoelen en tal van andere zaken. En de alom gebruikte digitale encyclopedie Wikipedia is rond hetzelfde principe georganiseerd.

Is zo'n 'wiki-effect' voor te stellen voor financiële informatie? Nauwelijks. Maar een jaar of tien geleden was het succes van Iens.nl ook nauwelijks voorstelbaar, dus dat is geen goed argument om te betogen dat het niet kan.

De Implode-o-meter is op zijn minst een vingerwijzing dat ook de wereld van de financiële informatie wel eens kon worden veroverd door de 'wijsheden van de meute'. Transparantie wordt in zo'n wereld niet meer afgedwongen door wetten en regels vanuit de overheid, maar door de inzichten en de inside-kennis van 'het publiek'.

Dat is een prachtige wereld, in mijn ogen. Maar er rijst voor het accountantsberoep dan wel een vraag. Want wat is dan eigenlijk precies de functie van de accountant?

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Nart Wielaard is strategisch scherpdenker op het snijvlak van maatschappij, technologie en bedrijfsleven. Hij brengt complexe ontwikkelingen terug tot eenvoudige en begrijpelijke verhalen en doet dat in de rol van gespreksleider, adviseur en schrijver.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.