Opinie

Profeten die het altijd al hebben geweten

Toen wij, Wildschutters, ons artikel schreven over de maatschappelijke relevantie van het accountantsberoep in de toekomst kregen we van twee hoogleraren stevige inhoudelijke kritiek. Waren we blij mee. Nu we begonnen zijn aan een evaluatie met de vraag: Ned Ludd, hoe staat het er nu mee?, was één van beiden er razendsnel bij om te erkennen dat we, voor zover empirisch onderzoek daarover inzicht geeft, gelijk hadden. Daar waar empirische gegevens ontbreken blijft er ruimte voor discussie, maar mijn punt is: ik vind het van karakter getuigen, en van een voorliefde voor inhoud boven ego, als je zo ruiterlijk onderstreept dat een ander gelijk gehad blijkt te hebben.

Als niemand anders het doet, moet je soms zelf benadrukken dat je altijd al gelijk had. Overigens, ook al hoor ik maar weinig mensen openlijk erkennen: Jules Muis had altijd al gelijk, en wij zagen het niet in, te waarderen valt dat het NIVRA in ieder geval in beweging is gekomen om iets te doen aan  'kennis delen', en daarmee minstens impliciet erkent dat Jules Muis al die tijd gelijk had. 

Wat ik in deze dagen van kredietcrisis een beetje flauw begin te vinden, zijn alle slimmeriken die op de tv en in de krant komen verkondigen dat ze het altijd al geweten hebben, altijd al gevonden hebben, altijd al gedacht hebben, maar, klein detail, altijd vergeten zijn dat aan iemand te vertellen of er naar te handelen. Wat dat betreft is het antwoord aan Tom misschien wel: ze zijn muisstil omdat ze ten eerste donders goed weten dat ze het allemaal gewoon niet hebben zien aankomen, en de signalen ofwel genegeerd hebben, ofwel niet serieus hebben genomen, en ten tweede omdat het een hoogleraar past om te reageren met kennis

Het is namelijk niet zo heel moeilijk om vandaag wat ‘schokkende feiten' op te sommen, daar wat vragen bij te plaatsen, en dan iedereen die daar stevig op reageert verbaasd aan te kijken. Dat is een prima methode voor bloggers en columnisten, mits niet te vaak toegepast, maar mogen we asjeblieft van onze hoogleraren verwachten dat ze met een grondige analyse van de beschikbare feiten komen? 

Gister kreeg ik van iemand werkzaam als manager (of is hij directeur, dat weet ik nooit zeker) bij een van de toonaangevende organisaties in accountancyland de vraag: waarom reageert Wildschut eigenlijk niet op de kredietcrisis en de rol van de accountant? Jullie hebben toch vast wel een mening? 

Ik moet daar twee antwoorden op geven: 

Ja, wij hebben een mening. Die mening proberen we via verschillende routes, vanuit verschillende contexten en verbonden aan verschillende onderwerpen al geruime tijd te ventileren. Maar we vonden het net even te makkelijk om dit balletje in te koppen. Wie de kredietcrisis bekijkt en naar Jules Muis luistert, heeft ons niet nodig om te begrijpen dat accountants hier een fantastische kans hebben, mits ze hun maatschappelijk verantwoordelijkheid maar nemen. 

De andere kant is dat de kredietcrisis voor mij persoonlijk de afgelopen weken toch wat op de achtergrond plaats vond. Privé had ik iets anders aan mijn hoofd (zie onderaan voor de foto's).

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.