Opinie

Wat vindt u?

Ooit was de makelaar een goed beschermde beroepsbeoefenaar. Wie een huis kocht of verkocht, had een makelaar nodig, want de markt was niet transparant. De makelaar maakte de markt, een vertrouwensfunctie met grote betekenis. Het sprak vanzelf dat dit mensen moesten zijn met een zware opleiding, een gewaardeerde titel, een onkreukbaar imago, een beroepsvereniging die onder andere voor tuchtrecht zorgde.

Dat imago kwam onder druk, de wettelijke bescherming verdween, maar het beroep wist zich eigenlijk opmerkelijk goed te handhaven. Echte klappen vielen door de opkomst van internet. 

Als je tien jaar geleden een huis zocht, gaf je een zoek-opdracht aan een makelaar, die daar een stevig bedrag voor ontving. Je kreeg dan te horen dat een collega van jouw makelaar een huis te koop had staan, helaas wel een dag nadat de klanten van die makelaar waren geïnformeerd, maar toch nog eerder dan wanneer je zelf op zoek moest. 

Wie vandaag een huis zoekt, kijkt op funda. Wie een beetje handig is met internet weet wat de verkoopgeschiedenis is van een huis, kent de waarde van vergelijkbare panden in de wijk, weet dat een huis tijdelijk uit de verkoop is gehaald om te verdoezelen dat het onverkoopbaar is. Transparantie maakte de kopende makelaar grotendeels overbodig. 

Hoeveel mensen zouden vandaag de dag nog denken dat een makelaar een onkreukbare vertrouwenspersoon is tussen vragers en aanbieders van onroerend goed? Makelaars dienen het belang van degene die hun rekening betaalt, ze bieden hun specialistische kennis aan zonder verder al te veel pretenties, en niemand vindt dat vreemd. 

Niemand ook die vandaag de dag nog kan uitleggen waarom een makelaar een bij wet geregeld en beschermd beroep zou moeten zijn. 

Is het met accountants heel anders? Zijn accountants mensen die het belang dienen van degene die hun rekening betaalt, of zijn ze onkreukbare vertrouwenspersonen tussen vragers en aanbieders van kapitaal, of van informatie zo u wil? En verliest de accountant betekenis, als door nieuwe technieken de transparantie op de informatiemarkt toeneemt?

Wat vertelt het Koninklijk NIVRA over accountants? "De belangrijkste taak van accountants is het controleren van jaarrekeningen van bedrijven. Zodat aandeelhouders en andere gebruikers van deze financiële informatie er op kunnen vertrouwen dat de cijfers een betrouwbaar beeld geven. Een accountant is daarmee de vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer." 

En in de belangrijkste regelgeving voor accountants, de VGC, staat uitermate expliciet "Het onderscheidend kenmerk van het accountantsberoep is de verantwoordelijkheid te handelen in het algemeen belang." 

Niemand is verplicht accountant te worden. Niemand is krijsend en trappend onder dwang naar het NIVRA gesleurd, om daar tegen zijn zin ingeschreven te worden in het register. Eenmaal ingeschreven mag u een titel voeren die aantoonbare waarde op de arbeidsmarkt heeft. Eenmaal ingeschreven krijgt u toegang tot een door de wet in stand gehouden markt. 

Laat ik me maar eens onthouden van commentaar, en niet mijn mening geven. Ik stel u gewoon de vraag: wat vindt u, wat mag het maatschappelijk verkeer nu concreet van accountants verwachten, in ruil voor die beschermde status?

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.