Opinie

De krant is een meneer

Vroeger, schijnt, was de krant een meneer. Ik heb eerlijk gezegd nooit begrepen wat dat betekende. Ik ben dan ook van de generatie die het nieuws bij elkaar plukt uit verschillende bronnen, teletekst en internet voorop.

Toch heb ik nog altijd twee kranten. Voor privé het Brabants Dagblad, en voor zakelijk gebruik het FD.

In de laatste krant viel afgelopen donderdag te lezen over de nieuwe voorzitter van NOvAA die de concurrentie met het NIVRA wil verhevigen. U kunt zich wellicht voorstellen: mijn broek zakte af.

Ik stuurde de volgende reactie naar het FD: 

Er zijn niet veel markten te vinden waar de perceptie van ‘de buitenwereld' zo sterk afwijkt van de perceptie van marktpartijen, als de markt voor accountancy. De weergave van het FD van de marktverdeling tussen RA en AA is onjuist naar de letter van de wet. Zowel RA als AA zijn, met enkele uitzonderingen, bevoegd de wettelijke controle van jaarrekeningen te verrichten. Wettelijk gezien is er helemaal geen verschil tussen de AA en de RA. Dat zelfs een gespecialiseerde krant als het FD dat niet blijkt te weten, zal de nieuwe voorzitter van NOvAA waarschijnlijk de ogen niet openen voor de realiteit van deze markt. In tegendeel, hij gaat zich nog meer dan NOvAA al deed, concentreren op de openbaar accountant om "meer te concurreren met het NIVRA". In de echte wereld, waar RA en AA overigens uitstekend samenwerken, is nauwelijks sprake van concurrentie op titel. Bij het grootbedrijf en in de pure controlepraktijk, zie je gewoon niet veel AA's terug, en het succes van de AA in het mkb laat zien dat de AA in de markt helemaal niet zit te wachten op een beroepsorganisatie die de concurrentie aan gaat met het NIVRA.

Wat we hier zien is dan ook niet gericht op het belang van accountants of hun klanten, maar op het belang van de beroepsorganisatie zelf. Wie wil concurreren moet zich onderscheiden, maar NOvAA wil zich helemaal niet onderscheiden, ze wil juist zoveel mogelijk op het NIVRA lijken. Blijkbaar heeft het NIVRA, als organisatie, meer status en aanzien dan NOvAA

Voor de markt levert dit alleen maar onduidelijkheid op, maar de schuld daarvan zal de nieuwe voorzitter wel bij de markt leggen. Zoals accountants dat zo vaak doen, je noemt het gewoon "de verwachtingskloof", en klaar ben je. Voor de leden is het erger. Die worden keer op keer geconfronteerd met regelgeving gericht op de controlerend accountant, vaak veel te zwaar aangezet voor de praktijk van de meeste AA's. Daartoe bestaat geen verplichting, noch internationaal, noch op basis van de wet. NOvAA kiest daarvoor, omdat ze zo graag wil doen alsof AA's en RA's hetzelfde zijn.

De AA heeft zijn bestaansrecht allang bewezen. Wanneer volgt NOvAA dat voorbeeld?

Het verbaast me al jaren dat NOvAA zich niet probeert inhoudelijk te onderscheiden van het NIVRA. Eerlijk gezegd, de hele SWA was volgens mij nooit ontstaan als de NOvAA niet zo krampachtig had geprobeerd een imitatie-NIVRA te zijn, maar zich juist had weten te onderscheiden als een eigen beroepsorganisatie met een eigen zeer waardevolle rol in de markt.

Maar vandaag ging mijn telefoon. De heer De Vries van NOvAA belde om me te wijzen op het persbericht waarop het FD zich baseerde. Leest u het vooral eens, en verbaas u zoals ik me zojuist ook zat te verbazen. De krant mag een meneer zijn, maar in dit geval wel een meneer met een geheel eigen vertaling van de term ‘samenwerking'.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.