Opinie

'Wikinomics: How Mass Collaboration Changes Everything' (2)

Bij het ingaan van 2008 gaf NIVRA haar leden het boek Een turbulente tijd. Een leven in dienst van de economie van voormalig FED-voorzitter Alan Greenspan cadeau. Ik heb het boek met interesse maar ook met enige moeite gelezen.

Het is nogal een dik boek en ik vraag me af hoeveel collega's het boek tot een goed einde hebben weten te brengen. Eerlijk zeggen! Na tijdje lezen - enkele honderden pagina's later- viel mij op dat het verhaal maar voortkabbelde en voortkabbelde zonder dat er heel veel gebeurde. Ik vond dat turbulente wel meevallen. Greenspan zet zichzelf neer als een goedbedoelende wat wereldvreemde nerd die ook niet precies begrijpt waarom hij met allemaal van die beroemde mensen mag samenwerken en lunchen. Als hij werkelijk zo onnozel zou zijn, zou hij toch niet op die plek zijn terechtgekomen, mag je aannemen. In een tussenzin van een blog van Jules Muis kon je lezen wat hij van het boek vond:

"Hoogstens rollen ze hun eigen rode loper uit in commercieel goed lopende boeken, teneinde hun eigen geschiedenis te herschrijven, zie Mr. Greenspan."

Hoewel ik altijd blij wordt als ik weer een boek krijg, vroeg ik mij achteraf wel af waarom NIVRA tot de keuze van dit boek was gekomen. Ja, ik zet mijzelf nu ook even neer als onnozel. Natuurlijk begrijp ik het wel, maar ik denk dat de leden soms zijn geholpen met minder voor de hand liggende keuzen. Laat ik deze rustige tijd even misbruiken om terug te komen op een boek dat ik al eerder heb genoemd: Wikinomics: How Mass Collaboration Changes Everything van Don Tapscott en Anthony D. Williams. Wikinomics is een samenvoegsel van wiki en economics. Een wiki is een applicatie waarmee elektronische documenten via internet gezamenlijk kunnen worden bewerkt. Een bekend voorbeeld van een wiki is Wikipedia. De term is afgeleid van het woord wiki wiki, dat uit het Hawaïaans komt en 'snel, vlug, beweeglijk' betekent. In lijn met de ideeën uit het boek, heeft een groep mensen met de auteurs zich op een website verzameld om ervaringen uit te wisselen met betrekking tot de gevolgen van Wikinomics.

Ik denk dat dit boek helpt bij het begrijpen wat de gevolgen zijn, maar ook wat de mogelijkheden zijn van het internet op bedrijfsmodellen. Internet maakt het mogelijk om in heel korte tijd enorme aantallen mensen te mobiliseren met kennis die al dan niet tijdelijk aan een gezamenlijk doel werken. En er zijn bedrijven die hier last van krijgen en er zijn bedrijven die gebruikmaken van dit fenomeen. En iedere organisatie zal voor zichzelf moeten bepalen welke gevolgen dit zal hebben op het eigen bedrijfsmodel.

Uiteraard heb ik erg veel vertrouwen in alle topmensen binnen en buiten de accountancy die strategische keuzen maken en een haarscherpe analyse kunnen geven van de invloed van de Global economy. Maar misschien kunnen ze hun secretaresse vragen het boek via internet te bestellen tussen het uitprinten van de e-mails door. Zelfs al weet je alles, dan kan het lezen van dit boek toch geen kwaad.

Enkele recensies over het boek zijn hier en hier te vinden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.