Opinie

De vergeten X van het jaar: De Wassen Neus

Traditiegetrouw stelt Tom Nierop in het eerste jaarlijkse nummer van 'de Accountant' een lijst op met de X van het jaar. Altijd vermakelijk om te lezen.

Maar dit jaar is hij er één vergeten: De Wassen Neus van het jaar 2008.

Wat mij betreft is de De Wassen Neus 2008: de consultatieronde van het NIVRA inzake de inwerkingtreding van Richtlijn 4410 (Samenstellingsopdrachten). 

Wij als Wildschut hebben daar aandacht en tijd, ja veel tijd, aan besteed. Wij vinden het belangrijk dat de beroepsuitoefening op een ordentelijke wijze plaatsvindt én omdat we het gevoel hadden dat de Conceptrichtlijn 4410 en de praktijk uit elkaar liepen. 

We hebben daarom een redelijk aantal omissies en verbeterpunten aangegeven in een epistel van circa zeven pagina's. Nu zegt de omvang op zich niets, maar zeven pagina's onzin naar het NIVRA sturen, dat durven wíj zelfs niet eens. 

De reactie van het NIVRA was van ontstellende eenvoud: Kunnen jullie die brief ook in Word mailen? Vol goede moed gedaan, natuurlijk. Verder helaas niets meer gehoord. 

Op 18 december 2008 sprak ik een collega, die ook een reactie had verzonden. Ik ken die collega en zijn kwaliteiten. Maar ook hij had niets gehoord op zijn reactie. 

Wat schetst later mijn verbazing dat het NIVRA-bestuur, toevallig op 18 december 2008, de Conceptrichtlijn maar definitief heeft gemaakt met een aantal zeer minimale wijzigingen! 

Nu snapt iedereen dat ik best trots ben op ons NIVRA-bestuur: op - voor gewone stervelingen ondoorgrondelijk - wijze gronden heeft het haar behaagd de richtijn vast te stellen. 

Alleen wel buitengewoon teleurstellend dat een inhoudelijke discussie naar aanleiding van haar eigen verzoek (iedereen is uitgenodigd om te reageren op het concept) niet mogelijk blijkt. 

Daarom: de consultatieronde van het NIVRA is met recht De Wassen Neus van 2008.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.