Opinie

Hoop voor accountants

In de afgelopen weken is een aantal berichten verschenen in het FD die mijns inziens met elkaar te maken hebben. Het gaat onder meer om de volgende artikelen:

  • 'Accountants zitten in hun maag met verklaring banken'
  • 'Opgebrand', waarin vermeld is dat de professionaliteit van bankiers hen niet meer kan redden in deze exceptionele crisis, waarbij de druk van de buitenwereld enorm is.

Deze artikelen roepen bij mij vragen op in hoeverre accountants in staat zijn om überhaupt wat zinnigs te zeggen over de jaarrekeningen van banken en de daaraan klevende risico's. Wanneer zelfs topmannen met hun professionaliteit de zaken niet meer kunnen overzien, wat moet een accountant dan nog doen? 

Daarbij komt nog dat banken eigendom zijn van de overheid, of althans zwaar worden gesteund. Wanneer de discussies in de Tweede Kamer van gisteren ook in ogenschouw worden genomen, dan is helemaal de vraag voor accountants of deze materie niet te complex is. 

Al met al niet echt positief, maar er is hoop. En die is gebaseerd op 'metabletica', zijnde het gelijktijdig optreden van veranderingen in verschillende disciplines, die een verandering suggereert die wezenlijk is voor een bepaalde tijd. 

Een soort verandering in een tijdgeest die er voor zorgt dat nieuwe inzichten 'in de lucht hangen'. Genieën die hun tijd vooruit zijn kunnen als eerste deze veranderde tijd waarnemen in de veranderde materie. 

Die genieën zullen nu opstaan. En dan hoop ik dat dit ook binnen de accountancy is.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.