Opinie

Eerlijk ruilen

Recent las ik een artikel over een 'beurs' waar je barter deals kunt sluiten. Als jouw onderneming lid is van deze beurs, kun je goederen of diensten leveren. Je krijgt vervolgens de tegenwaarde uitgekeerd in goederen of diensten van een ander lid van de beurs. Alleen de btw moet door koper wel betaald worden.

Handel met gesloten beurzen. Perfect als je een beetje krap bij kas zit. Lijkt me ook ideaal als je vindt dat je te veel belasting betaalt, of zakelijk en privé graag met elkaar mengt.

Zolang het nog niet echt is ingeburgerd, is er geen haan die kraait naar al die barter deals (zal vast niet materieel zijn). Maar zodra het wat gangbaarder wordt en internationale vertakking op gaat treden, wordt het volgens mij echt interessant.

Ik stel me een handelaar voor die zo af en toe eens wat zaken doet via het reguliere geldverkeer, een lekker saldo bij Paypal tot zijn beschikking heeft en de helft van zijn transacties doet tegen betaling in natura. Knappe kerel die daar de volledigheid van de omzet in de greep krijgt of een deugdelijke aangifte vennootschapsbelasting in elkaar kan sleutelen.

Dat gaan we natuurlijk niet droog houden als rechtgeaarde accountants. In het verleden konden we nog wel eens terugvallen op standaardbankverlaringen. Die vlieger gaat sinds Parmalat niet meer op en ook bij de barter deals hebben we er niets aan. Rest ons niets anders dan het de klant netjes te vragen. En te laten bevestigen in een mooie brief natuurlijk.

Als u de opiniestukjes op deze pagina een beetje volgt, weet u inmiddels dat het mogelijk is dat de klant u voorliegt (of 'bullshit' verkoopt), in woord of in geschrift. Zelf ben ik er inmiddels ook van overtuigd dat de grote meerderheid van de boodschappen die tot je komen, glashard is gelogen. Mijn vertrouwen is helemaal weg sinds ik door heb dat de grote magiër Uri Geller ook een leugenaar is. Als hij echt had kunnen toveren, had ie die vreselijke Patty Brard natuurlijk al lang uit zijn show laten verdwijnen.

Enfin, als we als beroepgroep in de maatschappij willen blijven staan, verwacht ik met vliegende spoed een audit alert over de barter trade, het gebruik van PayPal en aanverwante mogelijkheden om omzet buiten de boeken te houden.

En als we dan toch bezig zijn, dan stel ik voor om gelijk door te pakken en alle conceptrichtlijnen van de RJ via Twitter de wereld in te slingeren.  iPhone voor alle startende studenten en de nieuwe generatie accountants is klaar voor de toekomst!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.