Opinie

Signaalfunctie accountants

Gisteren gaf het NIVRA in Amsterdam het startsein voor de jaarlijkse debatcyclus. Gedurende ruim twee uur gingen vijftig collega's met elkaar in debat. Sinds een aantal jaren, ik meen daar de hand van NIVRA-directeur Gert Smit in te herkennen, staan directie en bestuur meer open voor kritische geluiden en invloeden van buitenaf. Zie eveneens de ruimte voor discussie die op deze website wordt geboden.

Prima dus, maar ook noodzakelijk. Ik haal twee punten uit de discussie naar voren: de geheimhoudingsplicht en de signaleringsfunctie. Het NIVRA komt ten aanzien van het eerste punt binnenkort met een notitie. Dit mede naar aanleiding van de discussie over de accountant die in het kader van het onderzoek naar het beleggingsbeleid van de Provincie Noord-Holland niet in het openbaar wil getuigen.

Ik ben benieuwd hoe deze notitie tot stand gaat komen en in welke mate andere dan openbaar accountants aan de totstandkoming daarvan bijdragen. Of het een defensief product wordt waarin de geheimhoudingsplicht verder wordt ingeklemd, of dat er verdere openingen ontstaan.

De signaleringsfunctie van de accountant ligt in het verlengde van eerdere NIVRA-uitingen inzake het project 'Kennis delen' en het gepropageerde early warning system. Daarbij is het de vraag hoe en in welke mate accountants signalen op microniveau (bij klanten) kunnen vertalen naar signalen op macroniveau (op bijvoorbeeld branche- of landniveau). Wellicht komt er zelfs een Signaleringsboard.

Indien de echte wil er is om daadwerkelijk kennis te delen, te signaleren en te waarschuwen dan kan dit best iets worden. Bij het signaleren van problemen en gevaarlijke verschijnselen hoort ook het aandragen van oplossingen. In dat verband ben ik - midden in de actualiteit van de turbulentie op de financiële markten - zeer benieuwd naar de onderzoekscommissies in binnen- en buitenland die de oorzaken van en oplossingen naar aanleiding van de financiële crisis onderzoeken.

In Nederland krijgen we ook een dergelijke onderzoekscommissie. Wat zou het nou mooi zijn indien het accountantsberoep proactief en ongeacht of zij in de onderzoeksopdracht van de commissie als onderzoeksobject worden betrokken, vanuit de signaleringsfunctie of -board met een analyse en oplossingen komt aangaande accountancygerelateerde onderwerpen. Het afgelopen jaar zijn op deze site en in de pers meerdere voorzetten ten aanzien van diverse onderwerpen gegeven.

Het zou een uitstekende volgende stap zijn in de trits van denken, signaleren, debatteren. Het zou de overstap van woorden naar daden betekenen. En daar hou ik als Rotterdammer van.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.