Opinie

Gert Smit

Gert Smit neemt afscheid als directeur van het NIVRA. Hij kijkt terug op zeven enerverende jaren. Ik heb vanuit verschillende rollen mijn eigen enerverende ervaringen met Gert mogen hebben.

De eerste keer dat ik hem bewust tegen kwam, was toen ik voor de AFM werkte aan de Wta. Namens de AFM was ik met een collega naar het NIVRA gegaan in een poging de relaties wat vlot te trekken. Aan de kant van het NIVRA waren Rob Bosman en Gert Smit van de partij. Het was een curieuze eerste ontmoeting. Gert Smit had de hakken in het zand, en was niet van plan om door onnodige vriendelijkheid de positie van het NIVRA prijs te geven. 

Het was Gert ten voeten uit, zoals ik hem heb leren kennen. Expressief, hard en duidelijk voor het belang van het NIVRA en haar leden, en alles behalve een vleier, maar ook altijd duidelijk op de bal spelend en nooit op de man. Niet een vaktechneut, een accountant met stof in het bloed, maar een strateeg en een communicator die steeds het uiterst slappe koord tussen beroep, kantoren, maatschappelijk belang en politiek moest bewandelen. En dat, naar mijn waarneming, ook altijd uiterst vaardig heeft gedaan. 

Later, ik was inmiddels een jaar bij de AFM weg, ben ik door Gert naar het NIVRA gehaald. Het werd de beste tijd van mijn leven als werknemer. Met hoeveel plezier ik ook voor andere werkgevers heb gewerkt, voor Gert werken was een feest. Het was de stijl die ik kende uit de tijd van Coopers & Lybrand, waar we overigens nog een tijdje voor dezelfde klant werkten, Gert als vennoot, ik als onderknuppel. 

De aanpak van Gert was wars van formeel geleuter, uitdagend, coachend, er op gericht dat je het beste uit jezelf haalde. Dat gaf soms onzekerheid, als je je zat af te vragen "wat wil hij nou precies van me?", maar het maakte vooral dat je altijd probeerde net een beetje verder te grijpen, net een stap meer te zetten. Gert zorgde er voor dat je niet aan zijn vooraf in beton gegoten normen wilde voldoen, maar dat je wilde zien hoever je kon gaan, wat er uit je opdracht te halen was. 

En Gert liet zich adviseren. Een vermogen dat niet altijd ruim aanwezig is bij leidinggevenden, managers, bestuurders. Gert gaf de kaders aan, daarbinnen gaf je hem advies, en als hij er iets in zag, nam hij het over. Het gezonde midden tussen wel verantwoordelijkheid behouden en niet je medewerker/adviseur dwingen je eigen pad te volgen. 

Ik heb in aardig wat politiek gevoelige dossiers voor Gert mogen werken, en mogen ervaren hoe hij aanpakte, maar vanwege die politieke gevoeligheid zal niemand me kwalijk nemen dat ik dáár geen illustraties aan ontleen. Laat me Gerts aanpak daarom illustreren met een op zichzelf onbenullig voorbeeldje: 

Op enig moment kreeg ik de opdracht "maak een presentatie die ik op Aruba kan geven". Gert schetste kort het publiek, de kernboodschap en de minimaal te raken onderwerpen. Ik kwam vervolgens met een verhaal, ondersteund door een volledig tekstloze powerpoint-presentatie. 

Iedere sheet bevatte een foto die de emotie van het verhaal van dat moment ondersteunde. Gert keek me vijf tellen aan met de duidelijke vraag in zijn ogen of ik gek geworden was, en zei toen "laten we het maar eens proberen". De presentatie beviel uitstekend, en ik kreeg de credits die Gert vond dat me toekwamen. Maar belangrijker: als het niet goed gegaan was, zou Gert me dat verteld hebben, maar zou hij zelf de verantwoordelijkheid hebben genomen. 

Ik spreek niet snel mijn bewondering uit voor mensen, zeker niet als het om de ‘boven ons geplaatsten' gaat, omdat je al snel de indruk van ‘slijmen naar boven' oproept. Maar nu Gert terug gaat treden durf ik het wel aan te vertellen dat ik te pas en te onpas hoog over hem opgeef, vanwege mijn ervaringen bij en met het NIVRA. 

Ik ga hem missen aan het NIVRA-roer, maar ik hoop dat het voor hemzelf het begin is van een nieuwe fantastische periode. 

Arnout van Kempen

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.