Opinie

E-book HRA: voor accountants met rechte rug

In maart betoogde ik dat een (assistent) accountant de HRA eigenlijk altijd op zak zou moeten hebben, maar dat de huidige bundel regelgeving simpelweg te zwaar is geworden. Waarom geeft het NIVRA geen bundel uit in EPUB-formaat, geschikt voor e-readers, zo vroeg ik me af.

Vrij kort daarna sprak ik Erica Looren de Jong, uitgever bij het NIVRA. Wat bleek? Zij was al bezig met een e-book uitgave van de HRA! Ik heb meteen laten weten dat ik een exemplaar wilde hebben als het zover was. 

Voor ik in ga op mijn ervaringen met de e-book HRA wijs ik nog even op de drie opties die een (assistent) accountant straks heeft, als hij of zij de regelgeving bij de hand wil hebben. Drie opties met elk eigen voordelen. 

Om te beginnen is er natuurlijk de HRA zelf. Loodzwaar, niet goedkoop, maar prettig leesbaar en vooral makkelijk om door te bladeren. Fervente e-book-gebruikers snappen wel wat ik bedoel: soms wil je gewoon de bladzijden door je vingers laten lopen, en lees je intussen wat voorbij komt. Dat kan een e-book niet echt. 

Intussen bestaat er ook een 'studenteneditie', die in concurrentie met het NIVRA wordt uitgegeven. Ik heb deze niet inhoudelijk bekeken, maar puur op de vorm. Deze editie is beter voor je rug, maar dramatisch voor je ogen. Het gebruikte lettertype is naar mijn mening absurd, om maar ruimte te besparen. 

Voor wie zijn rug, letterlijk, recht wil houden, en zijn ogen wil sparen, is de e-book-versie een uitkomst. Ik gebruik zelf een Sony PRS-600, andere e-readers geven natuurlijk een andere ervaring. 

Bestellen is eenvoudig, de aflevering simpel en de prijs is wat mij betreft uitstekend: € 125. Ik ontving de e-HRA in de vorm van drie EPUB-bestanden, samen 2.6 MB groot.  De installatie wordt volledig verzorgd door de software van de e-reader en dat verloopt vlekkeloos. Na installatie heb je drie e-books:  de delen 1, 1A en 2 van de HRA. De look and feel doet sterk denken aan de papieren versie, maar de inhoudsopgave is gebaseerd op de online versie. Dat betekent dat je behoorlijk wat stappen door moet voor je bij een gezochte tekst bent. 

Als voorbeeld heb ik gezocht naar de documentatievereisten met betrekking tot de risicoanalyse. Dat zijn acht stappen.  Dat lijkt veel, maar het is juist bijzonder makkelijk. Door het gebruik van een inhoudsopgave met een flink aantal niveaus wordt gericht zoeken bijzonder eenvoudig, zonder dat je enorme hoeveelheden tekst moet doorbladeren. De inhoudsopgave is wat mij betreft dus erg geslaagd. 

Wil je ongericht zoeken, dan ben je afhankelijk van de kwaliteit van je e-reader. De PRS-600 gebruikt een toetsenbordje via touch-screen en kan daarmee eenvoudig zoekopdrachten verwerken. Het aardige is dat je over alle regelgeving heen zoekt, die in één bundel zit. Zoek je op 'significant risico' dan krijg je dus alle standaarden waar dit begrip genoemd wordt, maar alleen uit de oude set (deel 1) of uit de nieuwe set (deel 1A). Dat scheelt een hoop potentiële verwarring, en ook hier dus waardering voor de doordachte opzet. 

Valt er dan niets meer te klagen? Natuurlijk wel. Maar dat heeft te maken met de techniek van de e-reader. Mijn PRS 600 is niet extreem goed leesbaar en hij is traag. Een iPad is duur, en een BeBook minder geavanceerd. Maar dat zijn keuzes die los staan van de kwaliteit van de e-HRA. 

Mijn conclusie is dus:  dit is voor de moderne accountant een must have!  Nu de e-RJ nog ;) 

Arnout van Kempen

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.