Opinie

Titelcarnaval anno 2010: 121 stuks

Andrew D Chambers BA, CEng, FCCA, FCA, FBCS, CITP, FRSA, FIIA. Flauwe grap, denkt u, typisch Britse practical joke. Maar nee. Deze man stond echt op programma voor een serieus ACCA/NIVRA-seminar op 16 september 2010.

Helaas is de bijeenkomst op het laatste moment gecancelled. Het kan niet anders of daardoor hebben wij een briljante Openbaring van wereldbelang gemist. Overigens vermoed ik dat Andrew Etc, die naar verluidt per gouden draagstoel naar de seminarzaal zou worden vervoerd, niet alleen zijn visitekaartje maar ook zijn biografische gegevens eigenhandig heeft aangeleverd: "Twice mentioned in House of Lords' debates as an authority on corporate governance and internal auditing and by The Times as 'a worldwide authority on corporate governance', in 2008 Andrew received The Institute of Internal Auditors' (UK) Distinguished Service Award.

Het is dat is een uiterst beleefd mens ben, anders zou ik me openlijk afvragen of er wel was gezorgd voor een psychiater in de zaal. 

Over de titelgekte in de financieel-administratieve sector is al eerder geschreven. Voor een briljante en baanbrekende psychologische en sociologische analyse van dit verschijnsel (ik pas mijn eigen presentatie voor de gelegenheid even aan) verwijs ik graag naar mijn eerdere columns uit oktober 2001, oktober 2003 en mei 2006 (zie ook een serieus onderzoekje uit mei 2005). 

Dat hier sprake is van een ernstig onderschat maatschappelijk probleem mag inmiddels wel duidelijk zijn. De prestatie van Andrew 'Acht Titels' Chambers is overigens nog net geen wereldrecord. Dat stond met negen exemplaren al in 2007 op naam van Sridhar Ramamoorti, en die geweldenaar blijkt sedertdien zelfs nog een tiende titeltrofee (CICA) te hebben veroverd, zodat hij zich thans glunderend Ph.D, ACA, CIA, CPA, CFE, CFSA, CRP, CGAP, CGFM, CICA noemt. 

Niettemin is Chambers' manmoedige poging een goede aanleiding om de stand van zaken aan het titelfront weer eens te actualiseren. In september 2007 bereikte de redactionele teller van ‘de Accountant'/Accountant.nl op de kop af honderd exemplaren. Anno nu telt de verzameling gesignaleerde titels (uitsluitend in de financieel-administratieve managementsfeer) er alweer 121. Voor de liefhebbers noemen we ze even allemaal: 

RA, RC, AA, RE, MBA, RI, CISO, RO, MMC, IdAc, RV, CMC, CIA, MIM, MGA, CISA, CFE, RBA, MRE, AAG, CPA, BSC, FIA, MA, ACAMS, MBT, LLM, JD, CMA, B.Ec., EMOA, MPLA, MFE, MFP, CFA, FASA, MCBA, AC, CCSA, MPA, AB, CPC, QM, FRICS, EMIA, FRM, EMFC, QC, RS, RPA, CFM, CPCU, CLU, EMITA, FC, FB, RT, RPP, CB, EMEA, MBI, CPP, CPMP, CPM, CPD, CSSM, RSE, RM, FFP, CBM, CFSA, CISSP, MCSE, CCNA, A+, Network+, SSCP, BS 7799 LA, CGFM, CDE, CES, CIPC, FCPA, CQA, RAB-QA, CPMA, MAB, AMCT, ACA, CRP, CGAP, CPIM, PI, MTL, PMP, MFSME, MHA, RGD, MFM, EMLog, CFF, CERA, CCO, CCP, CPA/ABV, ASA, CVA, DABFA, FCA, PIIA, CA(SA), LC, DMS, BA, CEng, FCCA, FCA, FBCS, CITP, FRSA, FIIA. 

Een licht verontrustende kanttekening hierbij is wel dat de laatste acht aanwinsten alle afkomstig zijn van Andrew Chambers, waar dit allemaal mee begon. Geen van zijn titels stond al bij ons geregistreerd. Hetgeen doet twijfelen. Was de man wellicht toch een practical joker? 

Tom Nierop hoofdredacteur 'de Accountant' (dr, B-zwemdiploma, rijbewijs B, horecadiploma, Gall & Gall-klantenkaart and regularly mentioned by leading international public and scientific media as politico-philosophical Uomo Universalis and very nice guy) 

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het oktobernummer van 'de Accountant'.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 1 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.