Opinie

Wildschut bemoeit zich er weer tegenaan

Als Wildschut hebben we eerder onze mening gegeven over nieuwe wetgeving, en we hebben onze visie gegeven aan de commissie Schilder over het bestuursmodel van het NIVRA. In die traditie meenden we dat we ook de fusiewet voor NIVRA en NOvAA niet zonder reactie konden laten.

Via de site http://www.wetten.nl/ hebben we deze reactie gegeven. 

Vanzelfsprekend hadden we op allerlei onderdelen kunnen reageren, maar we hebben ons beperkt tot wat naar onze mening fundamenteel is voor het accountantsberoep. En dat is niet de onafhankelijkheid, dat eeuwige speeltje van accountants die naar verklaringen zoeken dat er wel eens wat mis gaat. Dat is ook niet een wettelijk verbod op het gebruik van de verwachtingskloof als antwoord als er soms wat mis gaat. 

Nee, wat Wildschut betreft mag het debat met de Kamer zich dit keer beperken tot één ronde (voor de liefhebbers: zoekt u eens op hoeveel termijnen nodig waren om de Wta aangenomen te krijgen!) waarin slechts gesproken wordt over de echte ‘weeffout in het beroep'. Een weeffout die met de nieuwe wet eenvoudig kan worden opgelost, en die naar onze mening fundamenteel is. 

We snappen overigens dat die weeffout voor bijna de helft van alle RA's en een serieus deel van de AA's belangrijk is, zakelijk en emotioneel, en daarom bieden wij alvast ons excuus aan. Wij gunnen u de voordelen van die weeffout, en we pleiten voor herstel van de weeffout zonder dat u uw voordeel kwijt raakt. 

In het uitzonderlijk onwaarschijnlijke geval dat de wetgever ons advies overneemt houdt u gewoon uw titel, blijft u gewoon onder het tuchtrecht vallen, en blijft u gewoon accountant. 

Maar we stoppen met het rare idee dat iedereen die 'toevallig' de titel RA of AA draagt accountant is, en een gelijke stem moet hebben in de nieuwe beroepsorganisatie van accountants. Want pas op, de belangenbehartigers voor titelhouders, NIVRA en NOvAA, gaan vervangen worden door een beroepsorganisatie van accountants. Niet van titelhouders dus, maar van accountants. 

De vlag is al goed, nu de lading nog. Wij hopen dat de wetgever dat stapje nog durft te zetten. Alles wat ze daartoe behoeft te doen is consequent zijn. Maar dat leest u terug in ons commentaar. 

Het Wildschut-overleg: Albert Fieret, Marc van Hilvoorde en Arnout van Kempen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.