Opinie

Wie stapt er mee uit de box?

Iedereen bemoeit zich momenteel met accountants en heeft er een mening over. Accountants buitelen over elkaar heen om hun reactie te geven. De reacties zijn divers. In een ding zijn ze allemaal gelijk. Iedereen reageert.

Accountants hebben aandacht gekregen als gevolg van schandalen. Daar ben ik het niet mee eens. Het zijn niet de schandalen die de aandacht hebben getrokken, het zijn de gevolgen voor de particulieren die de aandacht hebben veroorzaakt.

Schandalen hebben geleid tot het ontstaan van accountants. Tijdens het gehele bestaan van de beroepsgroep hebben schandalen zich voorgedaan. Eind vorige eeuw hebben zich schandalen voorgedaan die groter zijn dan de huidige schandalen, maar die minder aandacht kregen. Het ging mis toen Enron failliet ging.

Het was niet de ommekeer vanwege de omvang. Het was zielig. Het pensioen van de medewerkers van Enron was belegd in het bedrijf waar ze werkten. Toen dit omviel, verdampte ook het pensioen. Als blijkt dat mensen die vlak voor hun pensioen zitten ineens nog vele jaren moeten werken, is dat zielig. Het zal je opa maar zijn. Deze aaibaarheidsfactor heeft voor de ommekeer gezorgd.

Het faillissement van de DSB-bank is niet een schandaal geworden omdat Scheringa zijn geld kwijtraakte. Veel mensen zullen het hebben beschouwd als gerechtigheid en als oplossing voor de irritante leenreclames. Bij een eerder faillissement, van een andere bank, waren de reacties minder heftig, maar daar raakten dan ook alleen ‘rijke stinkerds' hun geld kwijt. Nu raakte ook de gewone man zijn geld kwijt. En dan wordt het zielig.

Op tv was ruim aandacht voor een man die zijn levenslang opgebouwde spaargeld was kwijtgeraakt. Dit had hij op een achtergestelde spaarlening staan omdat hij daarmee extra rente kreeg. Deze man was het symbool van de onrechtvaardige verrijking van de bank ten koste van zijn spaarders.

Onzin. Deze man is het symbool van achterlijkheid. Als iemand, zelfs na de val van Icesave, al zijn spaargeld onderbrengt bij één bank op een achtergestelde spaarrekening, dan kan het niet anders dan dat hij dit geld heeft verdiend met geluk. Het is dan ook niet meer dan rechtvaardig dat hij het geld verliest met pech.

Door deze aaibaarheidsfactor is wel de politiek zich gaan bemoeien met het beroep. Als iets funest is, is het wel de betrokkenheid van regelmakers. De reactie is immers dat accountants, die blijkbaar iets hebben met het volgen van regeltjes, zich daar nog meer op gaan richten.

Door iedereen met een mening wordt meegedacht over de oplossingen die voor het beroep gevonden moeten worden. Het grappige is dat niemand nadenkt, maar dat er alleen wordt gereageerd op datgene wat er al is. Alles met als uitgangspunt: er is behoefte aan accountants.

Waarom niet een keer alle zekerheden weglaten? Simpelweg beginnen met de vraag of er sowieso wel behoefte is aan accountants?

Als dat antwoord ontkennend is, kunnen we de rest van de discussie achterwege laten. Als het antwoord bevestigend is, laten we dan eens proberen hoe het beroep eruit zou zien als het beroep vanuit het niets opgericht zou worden. Los van bestaande regels, los van de overheid, los van de IFAC en vooral los van wat wij met z'n allen daarvan vinden. Gewoon helemaal vanuit het niets.

Wie durft er mee uit de box te stappen?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Homme Idzerda was van 1995 tot 2002 betrokken bij de Vereniging van Accountancy Studenten, onder andere als voorzitter.

11 reacties

bert peters

he, he eindelijk wordt de domheid van beleggers gesignaleerd. nu de politiek zich met het beroep gaat bemoeien worden er nieuwe verwachtings kloven gecreeerd. ik ben me rot geschrokken van het laatste thema nummer van het MAB. kan de accountant echt met de hand op het hard verklaren dat het risico beheer op orde is.? kan de accountant echt met de hand op het hard verklaren dat het ethisch gedrag van de ondernemingsleiding op orde is? kom nou toch. ik blijf ook met het beeld zitten van die accountant van KPMG die de bouwfraude commissie bleef uit leggen dat het met de steekpenningen bij Koops echt in orde was, er waren besluiten, ze werden keurig geregistreerd en verantwoord, wat zeuren jullie nou. de goede man kon natuurlijk niet bedenken dat het niet om de techniek maar om de ethiek ging: volgens de commissie had hij zo iets moeten zeggen als: ik snap dat jullie er ethische en morele problemen mee hebben. ik als burger snap dat, maar mijn taak als accountant is om ten behoeve van belanghebbenden te verklaren dat verantwoording die jullie zien de werkelijkheid van dit bedrijf weergeeft. had een hoop leuke tv gescheeld.

hans apeldoorn

Beste Homme, na lezing van jouw artikel denk ik dat het goed is als jij uit de box stapt en buiten de beroepsgroep met iets voor jezelf begint. jouw mening over de schandalen in relatie tot de accountants kan ik niet volgen. ik begrijp dat je vind dat accountants niet debet zijn aan het ontstaan van de schandalen tot zover gun ik ieder zijn opvatting. maar het bestempelen van de slachtoffers van de al dan niet door accountants gedekte onbetrouwbare informatie als zielig of 'eigen schuld dikke bult' getuigt mijns inziens van minachting van het maatschappelijk belang en de maatschappelijke plicht van, juist om die reden, onder toezicht staande financiële instellingen. Als dit soort opvattingen over de verantwoordelijkheid van onze beroepsgroep breder gedragen zou worden onder collega's is het nog erger gesteld dan ik dacht. Het is deze houding van beroepsgenoten die met wortel en tak zou moeten worden uitgeroeid. vandaar dat ik jouw oproep aanbeveel aan een ieder die zich wel in jouw opvatting herkent.

Jef Boemaars

Beste Homme, Het is voor het eerst dat ik op deze manier reageer. Laatst moest ik, bij niet-collega's en niet-financieel deskundigen e.e.a. uitleggen over de plaats van de accountant. Dit in de context van zaken zoals door jou (terecht) naar voren gebracht. Ik ben begonnen met vast te stellen dat de opleiding van de accountant (tenminste in mijn tijd) begonnen met het vertellen dat alles in ons beroep begint met integriteit. En dat dit tot vervelens toe werd herhaald. Ik heb verteld dat onze controletaak (veel te kort samengevat overigens) bestaat uit het vaststellen of de gepresenteerde cijfers en informatie een getrouw beeld van de werkelijkheid was. Dat hield (en houdt) niet in dat een oordeel wordt gegeven over het gevoerde beleid, zoals bonussen en dat soort zaken. Van de accountant, heb ik verteld, mag geen oordeel worden verwacht over moraliteit en dat soort zaken. Hij kan daar wel een oordeel over hebben maar dan als persoon. Niet vanuit zijn beroep. Hij is daar niet voor opgeleid. Ik heb ook de indruk dat de opleiding eerder wordt beperkt dan hiertoe wordt uitgebreid. En dat permanente educatie het antwoord is, is een utopie denk ik, want het moet in de basis zitten. De accountant controleert dus of de waarderingen voldoen aan de grondslagen en presentatie voldoet aan de geldende regelgeving. Maar ja......... Als die regels en grondslagen worden aangepast aan de wensen van de gebruiker.............. Zou het dan niet voor de hand liggen dat onze organisatie hier tegen in opstand komen...........

Marcel Scholte

Dit is een interessante analyse en mening welke steekhoudende argumenten bevat maar ook een aantal aspecten onderbelicht laat. Schandalen en deconfitures zullen er altijd zijn, alle regelgeving ten spijt. Ik mis bijvoorbeeld welke de rol van de accountant is geweest en de kritische houding van de accountant of het laten prevaleren van het commerciële belang. Daarnaast ontbreekt of de accountant aleen zijn (regel gedreven) checklist heeft afgevinkt of dat out-of-the-box kritisch is nagedacht over de risico's en hoe de controle in te steken. Het wordt tijd om uit de rgelreflex te komen en kritisch te herbezinnen waar die accountant voor staat / stond. groeten, Marcel

borgert vrieling

Beste Homme, Ook jij verkondigt met jouw reactie slechts een mening. Het lijkt ietwat kort door de bocht om spaarders die hun spaargeld op een achtergestelde spaarrekening te betitelen als zijnde achterlijk. Wellicht is enige nuancering op zijn plaats, wij ( mensen met financiele dan wel fiscale achtergrond) reageren altijd vanuit onze positie met heul veul kennis van financiele en fiscale zaken. Deze voorsprong heeft de gemiddelde Nederlander/lees spaarder niet. Dat neemt niet weg dat het niet verstandig is ergens in te stappen zonder te weten wat de consequenties kunnen zijn. Maar dat geldt ook voor onze topbanken die dusdanige complexe producten (lees hypotheekpakketten) hebben gekocht/verkocht, terwijl zij daarvan dachten dat ze het begrepen maar dus niet, want ook dat is een van de redenen waarom een en ander worldwide mis is gegaan. Ik ben zelf nogal praktisch en nuchter ingesteld, al die mooie regels, Sox etc gaan de oplossing niet brengen, voor niemand, hoe goed de intenties ook zijn. Het gaat m.i. om een verandering in mentaliteit die nodig is, en dus ook in de accountants/financiele wereld, naast het feit dat de integriteit hoger in het vaandel mag staan. Dat wordt in ieder geval niet positief ingevuld door bankiers in het algemeen (voortdurende bonuscultuur), de politiek, de heren Bos en Balkenende blijken toch ook maar gewoon mens en voor het grote geld te gaan. Het bestaansrecht van accountants wordt door natuurlijk verloop momenteel al afgekalft, veel uitschrijvingen, weinig nieuwe aanwas door nieuwe generatie en ook de aanwezige vergrijzing in het accountantsbestand. Ik ben zelf werkzaam als openbaar accountant in vnl de samenstelpraktijk en erger mij dan ook mateloos aan het zinloos moeten vullen van dossiers zonder enige reele toegevoegde waarde. Tenslotte, iedereen wordt de laatste jaren te veel afgerekend op financiele korte termijn doelstellingen, voorbijgaand aan de belangrijkere langere termijndoelstellingen en een visie die door een ieder wordt gedragen, zowel in het bedrijf waar je werkzaam bent als in algemen zin. In feite een goede invulling van MVO.

Wolfgang Paardekooper

Ik ben het niet eens met de analyse van de oorzaken van de discussies. Wel denk ik dat het goed is de bestaansvraag te stellen, en dan de uitdaging aan te gaan om het beroep opnieuw invulling te geven. Of dit nu wel of niet binnen het huidige stelsel past, erover brainstormen voorbij de huidige grenzen kan mooie nieuwe inzichten initiëren. Tuacc kan hier een rol spelen!

Johan Visser

Beste Homme, Als vandaag het notariaat wordt afgeschaft dan worden er morgen nog steeds huizen verkocht. Als vandaag Accountancy wordt afgeschaft worden er morgen nog steeds zaken gedaan. Sterker nog tot +/_ 1900 zijn er uitsluitend zaken gedaan zonder Accountants.Onmisbaar is het Beroep dus niet. Nuttig is het op meerdere fronten wel mits het oprecht en integer wordt bedreven.En dat is jammer genoeg niet altijd het geval.

Pieter de Kok

Homme, nee, wat zeg je nu, het tegendeel is waar, oei, wij moeten nog veel aan de beeldvorming van Tuacc doen. Dit is de afspraak die wij met elkaar gemaakt hebben de 23e oktober: p.s. Van groot belang: er is nu even geen ruimte voor “kan niet want”, “mag niet want”…over de grenzen van de beroeps- en wet regels heen denken graag. Wat nu niet kan, kan morgen wellicht wel. Zie je dus de 17e! Zoals je zelf al aangeeft, iedereen heeft wel een mening, maar we hebben mensen nodig die hun schouders er onder zetten! Ik kijk er naar uit! Pieter

Homme

Beste Pieter, Ik heb de datum in mijn agenda staan en ben erg benieuwd. Maar ook hier geldt dat deze discussies nog steeds voortborduren op de huidige situatie. En dus hooguit zullen leiden tot aanpassingen in plaats van een volledig heroriëntatie. Uiteraard laat ik me graag overtuigen van het tegendeel. Groeten, Homme

W.D. Okkerse MBA

Mag ik ook komen ?

Pieter de Kok

Zie ik je de 17e februari op 4e TweetUp van Tuacc? Komen zo 40 collegas. Www.tuacc.nl. Dit keer de onderwerpen leiderschap, ethiek, wetenschap en opleiding. Dit keer met discussieleiders Pheijffer, Paape, Wietsma en Ooms. Volgende TweetUp zetten we diversity op de agenda, begrijp dat je daar ook een uitgesproken mening over hebt haha

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.