Opinie

Status Quo

De NBA wil voorbij de status quo kijken, en zoals Berry Wammes stelt: wie niet?

Is er iets mis met status quo? Voor een flink deel: nee. Ons model werkt all over the World. Toen de muur viel wisten we het zeker, het liberale kapitalisme had gewonnen. Volgens Fukuyama eindigde met de Koude Oorlog tevens de geschiedenis. 

Kapitalisme, werken voor winst, het zou allemaal slecht zijn, en zeker de accountant mag daar niet aan mee doen? Natuurlijk, we roepen na de zoveelste crisis graag dat kapitalisme fout is, dat geld de bron van alle kwaad is. Maar de werkelijkheid is dat het liberale kapitalisme onze welvaart en ons welzijn verder heeft gebracht dan enig ander politiek-economisch systeem op onze planeet ooit voor elkaar heeft gekregen. Om met de onvolprezen fictieve filosoof van Wall Street, Gordon Gekko, te spreken: 

Greed in all of its forms - greed for life, for money, for love, knowledge - has marked the upward surge of mankind.

Ik hoorde de heer Docters Van Leeuwen ooit uitleggen hoe toezicht werkt: waar mogelijk laat je de vrije markt zijn werk doen, en alleen waar marktimperfecties bestaan grijp je in om deze weg te nemen of te compenseren.

Wie vandaag de dag wil voorstellen om een complete bedrijfstak, die haar hele functie ontleent aan kapitalistisch denken (in communistische landen heb je geen accountants nodig), verregaand te ontdoen van haar kapitalistische kenmerken, zal met iets goeds moeten komen. 

Een goede analyse van de feiten. Een goede beschrijving van het echte probleem. Kwantificeren van het probleem. Goede argumenten richting een oplossing. Een goede kosten-baten-analyse van de oplossing. 

Zonder dat, blijft het toch ofwel wat romantisch-revolutionair dagdromen, of erger. Dan blijven we echt met Status Quo zitten. 

Whatever you want Whatever you like Whatever you say You pay your money You take your choice

Whatever you need Whatever you use Whatever you win Whatever you lose Whatever you want

En uiteindelijk alleen nog: whatever!

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.